Posts Tagged ‘Eclipse

16
Mar
09

Anak Itik Hodoh…

Anak itik hodoh.. pernah baca cerita kanak-kanak nie, kalau versi orang putih “The Ugly Duckling”. Cerita tentang anak angsa yang tersesat masuk dengan family Itik. Sebab dia angsa rupanya lain dari anak itik … tetapi semua terjawab apabila anak  angsa mencapai umur dewasa.  Sekarang ini dia “Anak Itik Hodoh”  LB….

 eclipse-about-1-hour-after-lahir

Eclipse dan adik beradik the Pinkies… 0 Day ( teka lah yang mana satu Eclipse)

eclipse-1-day-old

 At 2 days old…. hehe.. so cute

eclipse-5-days-old

At 5 days old… Now can you spot him? No ..I dont think so…..

eclipse-day-13

At 13 days …. spot him or not?

  Eclipse Open seseme

 Open Sesame…. hallo… can you see us…

eclipse-20-days

 heheh…. so cuteee….. 20 days old

 

 Eclipse at 29 days…. ears… lop already..

At 32 days…. Chubby Holland Lop

Eclipse 46 days ugly phase…. hehehe… macam orang  tua..

Eclipse at 8 weeks old….

Eclipse at 10 weeks old

 

At 12 weeks olds.. this is the time.. he make TLR in dilemma..

pa180251

Hari pertama.. Eclipse di Rumah Lb.. the best day ever.. THanks TLR 

 pc290427pc2904261

 Handsome boy at 6month Old

p2240436p2240420

7 month Old..  Holland Lop

p3150008

Dan… sekarang Eclipse sudah 8 month ++

02
Mar
09

Good Night sweethearts

Sebenarnya Lb sepatutnya post ini malam semalam. Tapi memandangkan hujan dan Tm dah mengumumkan yang internet akan Slow seperti siput yang mana siput pun tak seperti line stremyx . Lb terpaksalah post hari ini. Memandangkan juga dah 2 hari Lb tak post apa-apa. Seperti biasa rutin Lb sebelum masuk tidur bisanya dalam jam 1-2 pg. akan melihat anak anak LB di rabbitry. Bukan apa sudah menjadi tabiat Lb untuk berbual bual dengan mereka dan juga mencium mereka sebelum Lb tidur.

Rutin ini juga Lb lakukan untuk memerika Hay, Pellet dan air yang mana kurang akan ditambah yang mana kotor dibersihkan. Bukan itu sahaja Lb juga ingin memastikan yang keadaan sekeliling selamat, dari apa jua masalah terutama sekali pemangsa. Malang tidak berbau. Lebih baik beringat sebelum terkena. Tak salah menghabiskan masa 15-20 minit untuk memastikan arnab kita selamat.

Arnab adalah haiwan yang suka meyembunyikan kekurangan pada diri. Misalnya jika ia sakit ia tidak menunjukan secara jelas yang ia lemah. Ini adalah sikap semulajadi arnab yang menyembunyikan kelemahan diri daripada pemangsa. Yang mana kita ketahui, di habitat semula jadi arnab adakah haiwan yang sering menjadi mangsa. Untuk kita pemilik arnab, kita hendaklah setiasa peka atau mengambil perhatian terhadap sindrom-sindrom yang menunjukan yang arnab kita sakit atau lemah… antaranya

  • sentiasa memeriksa keadaan pembuangan najis arnab; samada najis nyer Normal, lembut , cair, banyak dan juga sedikit. Ini adalah kerana selain daripada normal.. arnab anda munkin menghadapi masalah. buatlah rujukan dan juga bertanya kepada yang pakar
  • sentiasa peka dengan aktiviti arnab anda, arnab yang kurang aktif mungkin menhadapi masalah kesihatan
  • bunyi… arnab tidak mengeluarkan bunyi kecuali bunyi ‘purrr’ yang dihasikan semasa anda membelai nyer atau semasa arnab dalam kesakitan.

Jadi untuk peka dengan sindrom sindrom ini Lb akak menghabiskan 20 minit  sekurang kurangnya sebelum tidur .. memerhati dan memantau keadaan arnab Lb. Dan rutin yang sama keesokan hari selepas Lb bangun dari tidur

Dan semalam sebelum Lb masuk tidur..Lb sempat merakam Eclipse dan BlueBerry yang bersedia untuk tidur..

P/s: walaupun pada hakikat arnab aktif pada malam hari……..

 p2280004

 mm… not yet sleep…still wanna snap my picture..

p2280005

 and BlueBerry… can start her lullaby… see the colour.. rusty bunny

p2280006

hei… dont snap me…. I’m not yet brush my teeth…

GOOD NIGHT SAYANG MAMA…

 

23
Feb
09

Hello.. My Name Eclipse

 

Dalam post pengenalan Lb ada cakap yang Lb punyalah gembira bila dapat Eclipse kan. Kenapa Lb Gembira… haaa.. mari Lb cerita sejarahnya. Sebelum pemilik TLR setuju untuk lepaskan Eclipse.. sebenarnya dia telah beri ‘NO” yang besar kepada Lb. Oh.. TRL memang sedikit cerewet dalam memilih pemilik baru bagi HL yang dilahirkan didalam rabbitry TLR.  Ini adalah kerana TLR ingin menjaga kebajikan arnab mereka dan juga ingin mengekalkan kualiti dan line pure breed HL nya. Kenapa dia memberi “NO”  kepada LB. Ini kerana pada masa itu LB mempunyai 4 ekor arnab, yang semunya adalan baka kacukan atau mix breed. Kecewa lah juga masa tuu. Kesilapan Lb ialah tergopoh gapah kerana membeli 2 ekor arnab HL yang kurang baik kualitinya. Hanya setelah membeli arnab tersebut barulah LB terjumpa dengan TLR di dalam forum arnab di internet. Jadi.. setelah mendapat “NO” yang besar tuu. Lb teruskan juga minat dengan Holland Lop. Arnab Lb yang 4 ekor tu LB hantar ke klinik haiwan untuk dikembiri. Koyak juga lah poket untuk proses tu. Tapi tak kisah lah janji arnab arnab LB selamat. Setelah siap dikembiri, sepupu LB menunjukan minat untuk memiliki 2 daripada arnab LB. Siang malam di bertanya boleh atau tidak. Setelah melihat kesungguhannya Lb pun melepaskan 2 ekor arnab Holland Lop kepadanya.

Dalam 2-3 minggu selepas itu, TLR  membuka post untuk menjual beberapa ekor Holland Lopnya.. tapi oleh kerana LB sudah mendapat “NO” yang besar dari pemiliknya. Lb hanya berputih mata sahaja. Dalam pada itu sahabat baik kepada suami LB amat berminat dengan salah seekor dari arnab TLR. Dengan niat ingin mewakilinya, Lb pun bertanyakan tentang arnab tersebut, dan juga sekali lagi bertanya kepasa TLR boleh atau tidak sekirannya LB mahu memiliki HL dari TLR.

Terkejut dan gembira, TLR telah bersetuju untuk melepaskan 1 Holland Lop nyer kepasa LB dan seekor lagi kepada sahabat baik suami. Tak putus putus Lb ucapkan terima kasih kepada TLR. Ini adalah mimpi jadi realiti. Pada tarikh dan tempat yang dijanjikan. Lb buat pertama kalinya melihat, memegang dan juga memcium baka arnab yang sangat sangat digilai LB holland Lop. Dan berkali kali juga Lb ucapkan terima kasih kepada pemilik TLR.

Dan.. Holland Lop yang Lb maksudkan itu adalah Eclipse… permata hati Lb.  Dalam diam diam sekarang Eclipse sudah berumur 7 bulan. Banyak Ilmu dan pengetahuan yang LB dapat setelah memiliki Eclipse. Tak lupa juga sahabat dan kawan yang mempunyai minat yang mendalam dalam dengan arnab baka Holland Lop ini. Dan buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia. Kita akan mempunyai Rabbit Show yang pertama. Ini sesuatu yang baru bagi orang Malaysia dan juga Lb sendiri.

Menjelang Rabbit Show itu, Eclipse sudah pun berumur 1tahun. Tepat tepat 1 tahun sebenarnya. Sebab Eclipse dilahirkan pada 03 Julai 2008 dan show itu akan diadakan pasa 04 Julai 2009. Kemungkinan besar Lb akan menyertai show ini dengan membawa Eclipse . Kalah atau menang bukan persoalannya. Dapat mengenegahkan dan membuka mata masyarakat tentang Holland Lop itulah yang penting sekarang.

Apa Lb suka tentang Eclipse? Semuany. Badan Eclipse yang kecil, kepala Eclipse yang bulat, telinga Eclipse yang tebal dan juga sikap Eclipse yang manja. Eclipse menunjukan 70% ciri ciri seekor Show Rabbit. Heheh… tapi banyak juga lagi yang perlu diperbaiki. Tak mengapa masa menentukan segalanya. Kerana Lb percaya, untuk mendapatkan yang terbaik bukanlah satu kerja mudah dan singkat.

 eclipse 1 day in LB house

Hari pertama Eclipse di rumah LB

 eclipse hensom boy

Handsome Boy In Rabbitry

action like a Champion

Posing like a Champion

pa290289

 Hello..I’m Eclipse

 

 

 

 




May 2021
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Top Posts

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket