Soalan : Adakah saya perlu megembiri (spay) arnab saya apa kelebihannya?

Jawapan : YA.
Banyak kelebihan yang boleh dinikmati sekiranya anda mengambil keputusan mengembiri (spay) arnab kesayangan ada. Salah satu daripadanya selain daripada yang tersenarai dibawah adalah  bertujuan mengawal populasi arnab. Anda tentu sedia maklum yang arnab cepat membiak , dan anda pasti tidak mahu rumah anda menjadi ladang arnab dalam masa yang singkat.

Lain lain kelebihan

Jelas sekali bahawa kembiri (spay) adalah bertujuan untuk mengawal populasi, tetapi banyak lagi kebaikan yang boleh diperolehi daripadanya:

  • Kembiri boleh mengelakan masalah yang dikenali “psuedopregnancy” atau Sindrom Bunting Palsu, dimana hormon arnab betina bertukar membuatkan seperti sedang bunting. Arnab betina ini akan melakukan rutin arnab bunting seperti membina sarang, mengeluarkan susu dan mengalammi kemurungan dan juga bertindak agresif dengan arnab lain dan juga tuannya.
  • Dapat mengurangkan sikap agresif ; arnab yang mencapai umur matang, membuatkan   hormon untuk mengawan meningkat dan ini akan membuatkan arnab bertindak agresif. Berbeza dengan arnab yang dikembiri ia lebih tenang, mudah untuk dikendalikan dan lebih mesra dengan pemilik.
  • Kembiri juga dapat megurangkan sikap arnab yang menandakan kawasan dengan meyemburkan air kencing dan membuat kan tugas melatih mengunakan Litter Tray lebih mudah.
  • Pada arnab betina kembiri dapat mengelakan berlakunya kanser uterine, yang mana ia biasa kepada arnab. Risiko mendapat Kanser Ovari juga berkurang, dan juga kanser mammary (atau kanser kantung susu pada haiwan) juga akan berkurangan.
  • Kembiri juga mengelakan beberapa jangkitan lain seperti jangkitan di dalam uterus (pyometra)
  • Bagi arnab jantan kembiri menjauhkan kanser testis.

Soalan: Bilakan umur yang sesuai untuk saya membawa arnab saya untuk dikembiri?

Jawapan: anda boleh mengembiri arnab apabila sistem sexsualnya mencapai kematangan . Pada kebanyakan arnab , ini bermakna pada umur 4-6 bulan. Baka yang besar seperti Giant tahap kematangan mengambil masa 2 kali ganda daripada arnab bersaiz Dwaft dan juga biasa.Arnab muda mempunyai sistem sexsual yang beSeptember 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Top Posts

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket

%d bloggers like this: