Archive for the 'Lb Buck And Doe' Category

01
Nov
09

I’m a Boy, and Now I’m a Daddy

Dah lama Lb tak post cerita tentang Eclipse.. Anak LbDaniial mengigatkan LB, bila Lb masuk ke Rabbitry, dia cakap..

” Mama, where is Daddy Eclipse..?”

Uik… betul juga kata Daniial. Macam mana pula Daniial boleh terlintas nak tanya macam tu.. yang mengejutkan Ln dia boleh letak gelaran DADDY untuk Eclipse. Padahal Daniial baru 3 tahun 4 bulan. Maybe sebab LB ada cakap dengan dia babies yang dalam nest box tuu.. baby BB dan Eclipse.

Jadi tampa berlengah masa lagi ini dia Daddy Eclipse..

PB010070

 Haloo… long time no seee..

PB010071

What up Doc??

PB010073

What You think about Me.. still maintaning my Body..

PB010074

Thank  You for reading our Blog.

 

07
May
09

Kita satu Family.

Tadi Lb ada berchat dalam Ym dengan Ms. Daphne mengenai Tinga dan Eclipse. Siapa Ms. Daphne?, dia adalah pemilik kepada Tinga. Siapa Tinga? Tinga adalah adik beradik kepada Eclipse. Seingat LB Eclipse dilahirkan dengan 4 adik beradik daripada ibu dan bapa yang sama iaitu. Blueberry dan Skor. Adik beradiknya diberi nama Eclipce, Tinga, Luna dan Muffet.Tertarik hati Lb nak buat post ini. Dalam 4 adik beradik ini, hanya Eclipse jantan dan yang lain lain betina. Tertarik hati Lb nak buat post ini, sebab kadang kadang bila tengok gambar Tinga, terkejut juga ingatkan gambar Eclipse. So.. sama sama kita tengok…sejauh mana sama tapi tak serupanya adik beradik nie.

 p5010057

Eclipce.. the single boy

I'm Tinga.. :)

Tinga.. this girl always make confuse with Eclipse

Ms. Muffet.. hahaha.. This girl.. make good friend to Tinkerbell… Hope to see her new photo..

 

 Luna… This lovely Girl…I miss her.. binky free baby..

Ok.. 03/05/2009 lepas gelap lah umur mereka semua 10bulan. Amacam sama tak… sama tapi tak serupa.. yang pasti kita satu Family.. walau sejauh mana pun berada.

01
May
09

Eclipse, Photo Shot dan Bunga

 Rasanya dah begitu lama Lb tak tepek gambar budak Eclipse. Bukan tu aje, baru Lb perasan dah lama LB tak buat sesi photoshot dengan arnab arnab LB. Jadi petang tadi Lb pun keluarkan Eclipse dan cuba dapatkan shot gambar yang menarik dari Eclipse. Dalam mengambil gambar tu, banyak lah juga halangannya, dengan anak LB yang sama sibuk juga nak main dengan Eclipse. Tidak dicampur dengan Eclipse yang malu dengan camera lah pulak hari nie, asyik sibuk menyorok tepi bunga yang dah tak berupa bunga, hahahaha. Tapi memandangkan Eclipse agak selesa bila ada bunga sepasu tu, Lb pun biarkan aje. Jadi Ini lah dia hasilnya. Oh ya… Lb perasan Eclipse dah beralih kepada Senior phase, hensem jugak budak sorang nie. Lagi beberapa hari genaplah Eclipse  10 Bulan.

p5010049

mmmm… yes.. may I help you..???

 p5010057

Ok.. want my picture,.. takes..but dont take this vase away.. I love Flowers..I cant help It.. I’m romantic Bunny.. 

p5010043p5010039

My Good and Ugly ….. am I handsome.. my good part I mean..

p5010060

 mummy.. begging me for this shot… hope she happy with it… human so weird.

p5010047

 yaayy… it’s my turn now… let do something about  this Flowers, can we..??

16
Mar
09

Anak Itik Hodoh…

Anak itik hodoh.. pernah baca cerita kanak-kanak nie, kalau versi orang putih “The Ugly Duckling”. Cerita tentang anak angsa yang tersesat masuk dengan family Itik. Sebab dia angsa rupanya lain dari anak itik … tetapi semua terjawab apabila anak  angsa mencapai umur dewasa.  Sekarang ini dia “Anak Itik Hodoh”  LB….

 eclipse-about-1-hour-after-lahir

Eclipse dan adik beradik the Pinkies… 0 Day ( teka lah yang mana satu Eclipse)

eclipse-1-day-old

 At 2 days old…. hehe.. so cute

eclipse-5-days-old

At 5 days old… Now can you spot him? No ..I dont think so…..

eclipse-day-13

At 13 days …. spot him or not?

  Eclipse Open seseme

 Open Sesame…. hallo… can you see us…

eclipse-20-days

 heheh…. so cuteee….. 20 days old

 

 Eclipse at 29 days…. ears… lop already..

At 32 days…. Chubby Holland Lop

Eclipse 46 days ugly phase…. hehehe… macam orang  tua..

Eclipse at 8 weeks old….

Eclipse at 10 weeks old

 

At 12 weeks olds.. this is the time.. he make TLR in dilemma..

pa180251

Hari pertama.. Eclipse di Rumah Lb.. the best day ever.. THanks TLR 

 pc290427pc2904261

 Handsome boy at 6month Old

p2240436p2240420

7 month Old..  Holland Lop

p3150008

Dan… sekarang Eclipse sudah 8 month ++

23
Feb
09

Hello.. My Name Eclipse

 

Dalam post pengenalan Lb ada cakap yang Lb punyalah gembira bila dapat Eclipse kan. Kenapa Lb Gembira… haaa.. mari Lb cerita sejarahnya. Sebelum pemilik TLR setuju untuk lepaskan Eclipse.. sebenarnya dia telah beri ‘NO” yang besar kepada Lb. Oh.. TRL memang sedikit cerewet dalam memilih pemilik baru bagi HL yang dilahirkan didalam rabbitry TLR.  Ini adalah kerana TLR ingin menjaga kebajikan arnab mereka dan juga ingin mengekalkan kualiti dan line pure breed HL nya. Kenapa dia memberi “NO”  kepada LB. Ini kerana pada masa itu LB mempunyai 4 ekor arnab, yang semunya adalan baka kacukan atau mix breed. Kecewa lah juga masa tuu. Kesilapan Lb ialah tergopoh gapah kerana membeli 2 ekor arnab HL yang kurang baik kualitinya. Hanya setelah membeli arnab tersebut barulah LB terjumpa dengan TLR di dalam forum arnab di internet. Jadi.. setelah mendapat “NO” yang besar tuu. Lb teruskan juga minat dengan Holland Lop. Arnab Lb yang 4 ekor tu LB hantar ke klinik haiwan untuk dikembiri. Koyak juga lah poket untuk proses tu. Tapi tak kisah lah janji arnab arnab LB selamat. Setelah siap dikembiri, sepupu LB menunjukan minat untuk memiliki 2 daripada arnab LB. Siang malam di bertanya boleh atau tidak. Setelah melihat kesungguhannya Lb pun melepaskan 2 ekor arnab Holland Lop kepadanya.

Dalam 2-3 minggu selepas itu, TLR  membuka post untuk menjual beberapa ekor Holland Lopnya.. tapi oleh kerana LB sudah mendapat “NO” yang besar dari pemiliknya. Lb hanya berputih mata sahaja. Dalam pada itu sahabat baik kepada suami LB amat berminat dengan salah seekor dari arnab TLR. Dengan niat ingin mewakilinya, Lb pun bertanyakan tentang arnab tersebut, dan juga sekali lagi bertanya kepasa TLR boleh atau tidak sekirannya LB mahu memiliki HL dari TLR.

Terkejut dan gembira, TLR telah bersetuju untuk melepaskan 1 Holland Lop nyer kepasa LB dan seekor lagi kepada sahabat baik suami. Tak putus putus Lb ucapkan terima kasih kepada TLR. Ini adalah mimpi jadi realiti. Pada tarikh dan tempat yang dijanjikan. Lb buat pertama kalinya melihat, memegang dan juga memcium baka arnab yang sangat sangat digilai LB holland Lop. Dan berkali kali juga Lb ucapkan terima kasih kepada pemilik TLR.

Dan.. Holland Lop yang Lb maksudkan itu adalah Eclipse… permata hati Lb.  Dalam diam diam sekarang Eclipse sudah berumur 7 bulan. Banyak Ilmu dan pengetahuan yang LB dapat setelah memiliki Eclipse. Tak lupa juga sahabat dan kawan yang mempunyai minat yang mendalam dalam dengan arnab baka Holland Lop ini. Dan buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia. Kita akan mempunyai Rabbit Show yang pertama. Ini sesuatu yang baru bagi orang Malaysia dan juga Lb sendiri.

Menjelang Rabbit Show itu, Eclipse sudah pun berumur 1tahun. Tepat tepat 1 tahun sebenarnya. Sebab Eclipse dilahirkan pada 03 Julai 2008 dan show itu akan diadakan pasa 04 Julai 2009. Kemungkinan besar Lb akan menyertai show ini dengan membawa Eclipse . Kalah atau menang bukan persoalannya. Dapat mengenegahkan dan membuka mata masyarakat tentang Holland Lop itulah yang penting sekarang.

Apa Lb suka tentang Eclipse? Semuany. Badan Eclipse yang kecil, kepala Eclipse yang bulat, telinga Eclipse yang tebal dan juga sikap Eclipse yang manja. Eclipse menunjukan 70% ciri ciri seekor Show Rabbit. Heheh… tapi banyak juga lagi yang perlu diperbaiki. Tak mengapa masa menentukan segalanya. Kerana Lb percaya, untuk mendapatkan yang terbaik bukanlah satu kerja mudah dan singkat.

 eclipse 1 day in LB house

Hari pertama Eclipse di rumah LB

 eclipse hensom boy

Handsome Boy In Rabbitry

action like a Champion

Posing like a Champion

pa290289

 Hello..I’m Eclipse

 

 

 

 

21
Feb
09

BlueBerry ohh Blueberry

hehehe…. Blueberry ..apa tu? itu lah nama Holland Lop Betina (Doe) LB.  Kenapa Blueberry.. sebab mengikut standart warna Holland Lop, BB dikategorikan dalam kumpulan  Blue Colour. Dan didalam pedigree atau certnya juga tercatat yang BB adalah Blue Doe.

Lb baru lagi memiliki BB. Lebih kurang sebulan. Terima kasih banyak banyak Tru Luv Rabbity sebab percaya pada Lb untuk melepaskan BB. BB adalah baka import. Menurut TLR , BB dan seekor lagi Holland Lop Doe.. didatangkan dari sebuah rabbity di US. BB adalah doe yang aggresif dan garang begitulah yang diberitahu oleh TLR. Risau jugalah.. membayangkan betapa garangnya si BB.

BB dibawa masuk ke mini rabbitry pada hari yang sama LB mengangkut set up yang LB ceritakan sebelum ini. Untuk 1-2 hari tuu… takut juga untuk mengusap BB, memang dia kelihatan garang dan sedia untuk mengigit tanpa amaran. Tapi Lb cuba sedaya upaya untuk membuat BB selesa dengan kehadiran Lb dan juga persekitaran yang baru. Dan dalam seminggu BB sudah boleh menerima Lb, walaupun dia masih nampak garang.. tapi dia lebih lembut sekarang.

BB juga boleh menerima Koko dan Eclipse. Kerisauan pertama Lb ialah, BB akan bergaduh apabila ditemukan dengan KOKO adalah meleset. Nyata BB dan Koko tak ada masalah bila di keluarkan dari sangkar. Satu perkembangan yang baik.

Projek Lb adalah untuk menyatukan Eclipse dan BB. Moga-moga BB memberikan anak yang berkualiti. Seperti TLR , Lb juga berpendapat.. BB mempunyai  kepala yang cantik. Badannya di sebelah belakang agak panjang dan besar sedikit tatapi rangka nya tebal.  Rangka yang tebal sangat cantik jika dilengkapi dengan badan yang sedikit pendek dan juga kepala yang besar dan telinga yang pendek.

Wow… harap2 ada harapan Lb dan Rabbitry mini nie menerima sesuatu yang berkualiti Show dari BB dan Eclipse.

 mmm… WhAT??

 p2190412

 kan… Lb dah cakap BB nampak garang

p2200416

 nampak aje garang… tapi dia OK… tengok kamcing dengan Koko

p2200415

 Lb suka Gambar nie.. BB nampak comel sangat…




March 2017
M T W T F S S
« May    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket