Archive for the 'Dalam Rabbitry Mini' Category

09
Nov
09

Open cecami…

Cadburry dan Bailey dan buka mata. Sebenarnya dah 3 hari dah si bebola kapas nie buka mata. Tapi Lb tak dapat nak Update kan. Bukan itu saja, bukanlah senang Lb nak snap garbar budak dua ekor nie.. tak duduk diam. Bailey pantang camera tercongok depan dia.. cepat di datang, Cadburry pulak , macam blur aje.. hehehe… comel sensangat.

PB090084

 see…. Cadburry the lazzy bunny

PB090081

Bailey…

PB090082

It’s Cadburry… so Tim… what colour??

PB090090

Mummy… oh… ya… BB is bold ..kikikiki… kesan dari sifat keibuan

PB090091

Guess who?? sit under the cages is Daddy Eclipse..

03
Nov
09

Wahh… 10 days Old..

Hari ini Bailey dan Cadburry sudah berumur 10 hari. Tapi belum ada tanda mata akan terbuka. Walaubagaimanapun dua dua pun sihat dan gebu. Inilah saat paling comel bagi semua jenis arnab. Comel dan gebu macam bola kapas. Rasa macam nak picit picit… eeeee geramnyerrr…

PB030080

Both of them… see.. fur ball

PB030078PB030079

NOw… can anyone tell me… what colour this little felow is.. I’m confuse… Black, Chococlate or Sable.

PB030075

Mochi..MOchi… see… so cute… wanna gigit… wanna gigit…

PB030076

Massive head…

Apa yang Lb tahu… Lb kena belajar cara pegang baby masa nak ambil gambar… macam mana… asyik nak cium baby kecil nie..hehehehe

01
Nov
09

I’m a Boy, and Now I’m a Daddy

Dah lama Lb tak post cerita tentang Eclipse.. Anak LbDaniial mengigatkan LB, bila Lb masuk ke Rabbitry, dia cakap..

” Mama, where is Daddy Eclipse..?”

Uik… betul juga kata Daniial. Macam mana pula Daniial boleh terlintas nak tanya macam tu.. yang mengejutkan Ln dia boleh letak gelaran DADDY untuk Eclipse. Padahal Daniial baru 3 tahun 4 bulan. Maybe sebab LB ada cakap dengan dia babies yang dalam nest box tuu.. baby BB dan Eclipse.

Jadi tampa berlengah masa lagi ini dia Daddy Eclipse..

PB010070

 Haloo… long time no seee..

PB010071

What up Doc??

PB010073

What You think about Me.. still maintaning my Body..

PB010074

Thank  You for reading our Blog.

 

30
Oct
09

6 Days already

Lb sepatutnya publish post ini semalam, tapi semalam agak sibuk sikit. Baby dalam nest box dah pun LB pilihakan nama. Dan pilih punya pilih Lb ambil keputusan untuk mengikut abjad ABC. So kalau ada rezeki the next batch LB akan teruskan dengan DEF..

Jadi Lb telah Memilih

ACORN for the Broken Black Baby – sebab dia kecil sekali

BAILEY for the Blue Baby – sebab dia paling besar antara sibling yang lain

CADBURRY for the Black or Chocolate baby

PA280068

see.. sweet pies

PA280066

Kita masih belum pasti apa warna sebenar si Cadburry, sebab kalau tengok warna dia Chocolate tapi kalau tengok Pedigree BB tak ada gene Chocolate so maybe juga dia Black. Nampaknay kena tunggu sampai buka mata nie. Yang paling nakal ialah si Acond. Tapi pagi ini, Acond seperti kalah menyusu, LB dah sediakan susu kambing, untuk substitute sebagai persedian lah. Masa duduk dalam pot ni. Si Cadburry adyik melompat lompat aje. Kalau si Bailey tak ada masalah lain selain tidur sahaja. So doakan Acond survive.

27
Oct
09

Welcome To mylife….

Lb ada pinkies dalam nest box… sebenarnya semula ada 4 tapi petang pada hari ketiga salah satu dari pinkies tu mati. Lb balik dari opis terus check nest box dan didapati satu dah tak bernyawa lagi… punca tak tahu. But Lb rasa pinky ini yang Lb jumpa keluar dari nest box semalam, dan ,masa tu Lb nampak mummy dia @ Blueberry duk cium cium pinky tu. Tapi Lb masukan aje dalam nest box lepas tengok macam baby tu ok aje. Sometimes, orang cakap mummy rabbit boleh tahu yang babies tu maybe ada masalah. So, binky free little one.. Sini LB kongsi kegembiraan LB.

1St day Photo… 4 healthy cubby Pinkies ( 24/10/2009)PA240045

3rd day Photo..

PA260061

So, can we see the TRue Colours… Broken Black, Blue and Black? we shall wait

PA260053

Binky free little one.. is that BLue HL

4th day .. 

PA270062

 LB lihat BB sibuk mengumpul hay lagi… mungkin dia nak naiktaraf nest box.. but tak dapat nak snap gambar babies sebab camera habis bateri pulak.. so enjoy 1st what we have.. comel kan…

11
Apr
09

LB Rabbitry dapat 1st Pinky 11hb April 2009

Baiklah, jangan terkejut, tapi sebenarnya Lb yang terkejut. Pagi nie LB bangun dengan satu projek baru dalam kepala. Tapi, tiba tiba Lb dikejutkan dengan seekor pinky diatas lantai jaring sangkar Blueberry. Yahooo… Lb have a pinky… 1st single pinky. And a very clean and nice one. Ini anak sulong LB Rabbitry dan juga Eclipse. Sebenarnya ini percubaan kedua Lb. Oleh kerana percubaan pertama agak mengecewakan, maka percubaan kedua tidaklah Lb mengharapkan apa apa daripada 1st timer Buck.. Eclipse. Memandangkan saiz Eclipse yang kecil dan comel berbanding Blueberry, dan Eclipse tidak pula menunjukan kepakaran dalam mengambil hati Blueberry.

Memandang kepada Blueberry pula. Dalam percubaan pertama dulu. BB ada juga membuat sarang dari hay tapi ternyata itu hanya False Pregnancy. Dan dalam 3-4 hari yang lepas Lb ada melihat Tingkah laku BB yang berlainan dari biasa iaitu mengumpul Hay. Tapi macam percubaan yang lalu … jadi Lb tak ambil kisah sebab bila dikira hari.. itu seakan False Pregnancy juga.

Tapi semuanya meleset… hari ini Blueberry beranak anak tunggal dan anak sulong kepada Eclipse… walaupun hanya satu… yang penting pinky ini selamat dan Marknya nampak cantik… tak sabar tunggu semua bulunya keluar. Lb bernasib baik kerana pinky ini survive dengan keadaan sejuk pagi ini. Anyway.. Lb Happy sangat… sangat…

Sekarang Enjoy the Picture;

 p4110002

Can you see the Broken Mark.. pinky

p4110005

What the Colour ??…. can you guess .. mungkin kah Broken Blue..????

p4110006

and.. now that what I call… cute little baby…..

29
Mar
09

Rabbitry Mini & Earth Hour 2009

 28hb Mac 2009, jam 8.30-9.30 malam, maka tiadalah satu lampu berkuasa electrik pun yang dinyalakan didalam rumah dan rabittry LB. Lb hanya menyalakan beberapa batang lilin dan melepak didalam rabittry mini dengan anak dan penghuni rabittry mini. Lampu dimatikan selama 1 jam bersempena kempen Earth Hour 2009, well , Lb dan Rabbitry mini menyokongnya bergitu juga sahabat sahabat LB. Jadi Lb tak perlu cerita banyak pasal Earth Hour 2009, sebab Lb dah cerita sebelum nie. Hari nie biar gambar cerita kan segalanya. Tapi minta maaf ler… gambar kurang memuaskan.. maklumlah.. camera pasar malam jek…

p3280012

 Eclipse.. macam confuse aje… maybe dia ingat LB tak bayar letrik

p3280010

 Ini Blueberry…. shaking gambar tuu… boleh lerr..

p3280007

 Ini pulak koko… baru LB perasan.. semua gambar Koko.. posing sama aje….

p3280002

 Inilah dia budak yang paling happy kat dalam Rabittry mini … sebab tak pernah tengok lilin…. Camp Fire kata dia…hehehe

25
Mar
09

Guna Mangkuk atau Botol

Lb ada banyak terima email berkenaan pengunaan botol atau mangkuk untuk mengisi air minuman arnab.

Lb menulis ini mengikut pengalaman Lb.

Bagi Lb apa yang Lb gunakan atau praktikan didalam Rabittry mini Lb bukan untuk kemudahan Lb tetapi arnab arnab Lb. Selama Lb memelihara arnab. Dah macam macam kaedah Lb gunakan untuk kemudahan Lb. Tapi setelah difikirkan apa yang mudah bagi Lb tidak semestinya mudah bagi penghuni dalam Rabbitry mini .

Ada bermacam macam jenis botol air di pasaran. Dan Lb boleh dikatakan mencuba semua jenis. Dari yang kecil hingga yang besar. Dari yang bersaiz beberapa ouns sehingga yang boleh ditekan sebesar botol coca-cola yang bersaiz 1.5 litter. Dalam pada itu bermacam macam masalah juga timbul . Memang kualiti air mengunakan botol air tuu bersih. dan juga dapat menjimatkan ruang dalam sangkar yang sempit dan juga memudahkan pemilik kerana boleh boleh letak kuantiti air yang lebih.

p3250006

Botol botol yang ada lama koleksi Lb… bagus tapi tak cukup praktik untuk Rabbitry LB

Tapi ada juga masalah lain yang Lb selalu hadapi dengan pengunaan botol air nie masalah yang kerap adalah LICKING atau bocor bukan pada botol tetapi pada menyedut besi tuu. bebola besi tu selalu aje ada masalah yang membuat ia terus mengeluarkan air. Yang mana air habis terbuang bukan diminum arnab. Masalah ini juga terjadi semasa arnab cuba minum dari botol tersebut. Yang mana pandai ok lah yang tak pandai air lebih banyak terbuang daripada diminum. Selain dari itu , air juga cepat berlumut hijau dan kadang kadang  terus tersumbat. Lb juga kesian melihat arnab Lb yang semacam tidak puas menikmati air. Dimana Lb rasa dengan mengunakan botol ini arnab hanya minum untuk menghilangkan dahaga sahaja.  Oleh sebab itu Lb telah bertukar daripada mengunakan botol kepada mengunakan mangkuk ceramic.

p3250003

Mangkuk ceramik … mengunakan ruang yang besar dan mudah diterbalikan oleh arnab

Dengan mengunakan mangkuk ceramic Lb lihat arnab Lb minum lebih banyak air, mula mula terkejut melihat kuantiti air yang diambil oleh arnab Lb dan sedih juga sebab selama ini rupanya arnab arnab Lb rupanya tidak puas minum melalui botol air tu. Dan yang paling menarik ialah apabila musim panas Eclipse akan merendamkan telinganya didalam air. Secara teorinya Lb mengandaikan bahawa itu adalah salah satu cara arnab mengimbangi suhu badanya. Tahukan anda arnab tidak berpeluh? arnab mengunakan telinganya untuk mengimbangi suhu badan.

Masalah yang dihadapi mengunakan Mangkuk ceramic ini ialah arnab gemar menterbalikannya. Maka sekali lagi Lb bertukar kepada mangkuk plastic yang mempunyai cangkuk dawai dan meyangkutnya pada jeriji sangkar. Setakat ini LB berpuas hati dengan penggunaan mangkuk plastik ini. Cuma ia memang tiada praktik untuk LB kerana, Lb terpaksa menambah air selalu (arnab minum dengan banyak) dan memeriksa air dengan kerap, kerana mungkin terdapat pellet atau najis didalamnya. Dan pada musim MOLTING terdapat bulu didalamnya. Macam yang Lb katakan tadi,  yang penting  apa yang Lb gunakan, cukup  praktik dan baik untuk arnab LB.

Begitulah daripada botol berharga hampir RM20.00 ke mangkuk seramic berharga RM 8.00 ke mangkuk plastik yang hanya berharga RM 3.00. Bukan penjimatan kos atau harga yang menjadi ukuran.Tetapi kebaikan pengunaannya. Sejauh mana ia baik untuk anda tak bermakna ia baik untuk arnab. Yang harus anda utamakan dan fikirkan siapa yang mengunakan nya, anda atau arnab . Satu soalan yang pernah LB jumpa.

Sekiranya kita arnab atau kita dahaga yang keterlaluan adakah kita memilih untuk minum dari botol atau cawan??

p3250002

 Inilah yang paling praktikal buat Lb dan Arnab Lb…  mangkuk plastic dengan cangkuk RM 3.00 sahaja.

16
Mar
09

Anak Itik Hodoh…

Anak itik hodoh.. pernah baca cerita kanak-kanak nie, kalau versi orang putih “The Ugly Duckling”. Cerita tentang anak angsa yang tersesat masuk dengan family Itik. Sebab dia angsa rupanya lain dari anak itik … tetapi semua terjawab apabila anak  angsa mencapai umur dewasa.  Sekarang ini dia “Anak Itik Hodoh”  LB….

 eclipse-about-1-hour-after-lahir

Eclipse dan adik beradik the Pinkies… 0 Day ( teka lah yang mana satu Eclipse)

eclipse-1-day-old

 At 2 days old…. hehe.. so cute

eclipse-5-days-old

At 5 days old… Now can you spot him? No ..I dont think so…..

eclipse-day-13

At 13 days …. spot him or not?

  Eclipse Open seseme

 Open Sesame…. hallo… can you see us…

eclipse-20-days

 heheh…. so cuteee….. 20 days old

 

 Eclipse at 29 days…. ears… lop already..

At 32 days…. Chubby Holland Lop

Eclipse 46 days ugly phase…. hehehe… macam orang  tua..

Eclipse at 8 weeks old….

Eclipse at 10 weeks old

 

At 12 weeks olds.. this is the time.. he make TLR in dilemma..

pa180251

Hari pertama.. Eclipse di Rumah Lb.. the best day ever.. THanks TLR 

 pc290427pc2904261

 Handsome boy at 6month Old

p2240436p2240420

7 month Old..  Holland Lop

p3150008

Dan… sekarang Eclipse sudah 8 month ++

11
Mar
09

Lb ada ‘Grooming Table’

Sebenarnya dah 2 hari “Grooming Table” tu ada. Tapi segan nak post kat sini sebab semuanya masih blur lagi. Termasuklah otak LB. Kan Lb ada tulis sebelum nie, yang Lb nak “Grooming Table”. LB fikirkan LB mahukan “Grooming Table” yang serbaguna. Bukan untuk mengGrooming aje tetapi untuk menyimpan stok pellet, Hay dan juga semua perkakas-perkakas untuk Rabbitry Mini. Maka setelah difikir-fikir LB berkenan dengan sebuah almari kecil , yang biasa digunakan untuk meletak dapur memasak di dapur untuk dijadikan Grooming Table LB.

Memandangkan almari tersebut mempunyai;

a) Laci…. untuk Lb menyimpan perkakas Grooming seperti Slicker, dan juga Nail Clipper

p3110001-2

b) Tempat menyimpan Barang…. boleh simpan stok pellet dan hay dan juga segala macam perkakas lah.

p3110002-2

Note For LB : Order your Pellet

c) Ruangan untuk Grooming…..ini yang penting sekali….

p3110003

Note For LB : Carilah karpet baru….

Ok memandangkan Rabbitry Mini sudah ada Grooming Table… yang tak berapa lengkap lagi nie. Pandu uji telah dijalankan. Mangsa pertama Eclipse… jadi setelah dipandu uji.. ketinggian dan juga keselesaan mengunakan grooming table ini untuk memotong Kuku dan juga menyikat dan juga membersih…LULUS.

Misi Lb seterusnya …. nak mendapatkan sejenis lagi sikat dan juga penimbang digital… mahal tuuuu… ada sesiapa nak bagi “Digital Scale” tak…. hehehehe…

oh ya dan juga nak memikirkan … macam man nak simpan hay dalam almari kecil nie…. Walaupun kecil kira ok … LB puas hati… terima kasih sebab sudi jenguk Blog LB.




September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Top Posts

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket