24
Apr
09

Fokus Hari Ini : Arnab DAn Cirit Birit / DiarrhoeA

Baiklah hari ini LB membuka Tajuk Fokus Hari Ini. Tajuk yang dimulakan dengan Fokus Hari Ini adalah bagi memfokuskan sesuatu yang kerap dan sering ditanyakan kepada LB. Harus diingat LB bukan pakat veterinar, tetapi apa yang Lb tulis berpandukan pengalaman Lb , rakan rakan Lb dan juga rujukan pembacaan. LB kumpulkan disini dan berharap agar ramai yang mendapat sedikit sebanyak panduan.

Memandangakan banyak email dan pertanyaan diruangan komen berkenaan masalah cirit birit pada arnab. LB akan fokuskan berkenaan masalah ini. Walaupun Lb ada menulis berkenaan masalah ini didalam POst Arnab Dan Masalah Najis, tetapi Lb merasakan masih ada yang kurang. Dan kepada pembaca dan juga sesiapa yang mempunyai pengalaman bagaimana menangani masalah ini boleh kongsikan di sini dengan LB dan semua.

 

Punca Punca

Seperti yang Lb sering katakan peka kepada masalah arnab anda. Berjaga-jaga dengan setiap perubahan arnab anda. Ini adalah kerana apabila masalah cirit birit tidak disedari dari awal dan lambat dirawat boleh menyebabkan kematian. Cirit birit adalah salah satu faktor besar kematian arnab. Terutama arnab yang berumur 8 minggu kebawah. Ada beberapa punca terjadinya cirit birit.

Arnab muda

Jika arnab anda berumur kurang dari 8 minggu, dan terpisah dari ibunya, masalah ini adalah kerana ia masih memerlukan susu dan cecal ibunya. Kebanyakan kedai haiwan peliharaan menjual arnab muda yang berumur kurang dari 8 minggu dan kadang kadang kurang dari 4 minggu, kerana pada umur semuda itu anak arnab kelihatan sangat comel dan dapat menarik pembeli untuk membelinya. Malangnya banyak diantara arnab yang masih kecil ini mati disebabkan masalah cirit birit. Pada umur ini anak arnab memang sudah pandai makan sendiri dan minum sendiri. Walaubagaimana pun sistem penghadamannya yang masih muda, ini masih memerlukan susu ibunya dan juga cecal yang dihasilkan oleh ibunya bagi mengimbangi PH didalam perut muda yang menerima makanan solid, dan masalah cirit birit tidak berlaku.

Diet & Pemakanan

Diet yang berserat rendah dan tinggi protein dan karbihidratnya. Diet seperti ini membuatkan proses penghadaman menjadi perlahan, dan menyebabkan perubahan PH dalam perut yang membolehkan bakteria membiak dan menyebabkan cirit birit. Perubahan diet secara mengejut juga boleh menyebabkan masalah ini. Oleh itu jika ingin memberi sayur sayuran atau tumbuh tumbuhan kepada arnab, beri secara peringkat dan satu persatu, kerana lebih mudah untuk dikesan jika cirit birit berlaku.

Pemberian Ubat Ubatan

Pemberian dose yang berlebihan sesetengah antibiotik boleh membunuh bakteria baik yang diperlukan oleh arnab. Untuk jangka panjang ini boleh melemahkan sistem imune arnab bagi melawan bakteria jahat dan meningkatkan toxin dan cirit birit boleh berlaku. Antibiotik yang diambil secara oral lebih mudah membunuh bakteria baik berbanding  jika diberi secara suntikan. Semasa memberi antibiotik, diet yang tinggi karbohidrat (seperti memberi Grains dan buah) akan meningkatkan masalah cirit birit berlaku.

Stress

Stress juga boleh menyebabkan cirit birit.

Jangkitan

Sebenarnya cirit birit hanya dan kerap berlaku disebabkan faktor pemakanan atau diet dan juga pengambilan antibiotik yang berlebihan. Cirit birit disebakan jangkitan sangat jarang berlaku. Bagi arnab muda, cirit birit boleh disebabkan oleh jangkitan E.coli. Dan jangkitan oleh Coccidia adalah lebih kerap pada semua arnab tidak mengira umur.  

Sintom Sintom

 

 1. Najis yang lebik dan tidak solid bercampur air dan berwarna hijau diperingkat awal.
 2. Arnab akan hilang selera makan dan kurang meminum air
 3. tidak banyak bergerak, dan mungkin mengelurkan bunyi berderam
 4. pada peringkat kritikal, najis yang keluar hanya lah seperti air berwarna putih kekuningan
 5. arnab hilang upaya dan lemah
 6. jika terlambat dan tidak dapat dirawat.. kematian boleh berlaku

 

Mengelakan dari berlaku;

Secara ringkas bagi mengelakan cirit birit berlaku amat mudah;

 1. Jangan pisahkan anak dari ibunya kurang dari 8 minggu.
 2. Beli atau dapatkan arnab yang hanya berumur sekurang kurangnya 8 minggu.
 3. Berikan diet yang tinggi serat  paling mudah beri lebih banyak hay dari pallet
 4. Beri atau perkenalkan diet sayuran atau tumbuhan secara berperingkat dan satu persatu. Dan elakan memberi sayuran dan tumbuhan yang tumbuh liar dan beracun.
 5. Berikan antibiotik dalam dose yang disyorkan dan dalam jangka masa yang terhad. Dapatkan nasihat veterinar.
 6. Kurangkan membawa keluar arnab anda ke persekitaran atau kawansan yang boleh memberi impak stress kepada arnab anda.
 7. Jaga persekitaran dimana arnab anda ditempatkan bersih bagi mengelakan jangkitan.

 Apa Perlu Dilakukan;

 1. Segera dapatkan rawatan daripada Veterinar.
 2. Beri Hay sebagai 100% diet pada masa ini dan jika arnab anda masih mampu untuk makan.
 3. Elakan memberi makanan yang mengandungi kandungan karborhidrat yang tinggi, seperti; pellet tinggi protein, buah buahan tinggi gula dan Grains
 4. Penting untuk memastikan arnab yang mengalami cirit birit ini dalam keadaan bersih dan selela. Bersihkan bahagian punggung yang terkena nasjis, bagi memastikan ia tidak berbau yang boleh mengundang serangga seperti lalat menganggu.
 5. Jika terlalu kotor dan berbau.. basuhlah bahagian yang kotor sahaja dengan air tidak perlu memandikan arnab seluruh badan.
 6. Pastikan arnab anda minum banyak air yang bersih, ini bagi mengelakan arnab anda ternyahhidrat;  atau anda boleh memcuba bancuhan ORT seperti dibawah dan diberi berterusan kepada arnab sehingga pulih dengan meletakan didalam botol atau mangkuk minumannya atau menyuapnya mengunakan Syringe.
 7. Berikan ORT kepada arnab anda sekerap yang mungkin, sehingga ia pulih dari cirit biritnya. 
 8. Berikan ia hay dan juga sedikit Rolled Oat bukan yang segera ( hanya sesudu kecil) jika ada. 
 9. Pastikan juga ia makan sedikit , sayuran yang dipuri atau makanan bayi yang dijual dipasaraya juga boleh turut membantu, dengan mengunakan Syringe suapkan makanan tersebut dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. 
 10. Probiotics seperti Denes Probiotic + Powder adalah sangat membantu jika anda boleh mendapatkannya. Dicampur didalam makanan
 11. Selain itu Arsenicum album 30c drops atau Phosphorus 30c juga boleh mambantu. Mungkin boleh didapati dari veterinar atau Farmasi. Diberi terus secara oral.  
Advertisements

4 Responses to “Fokus Hari Ini : Arnab DAn Cirit Birit / DiarrhoeA”


 1. April 27, 2009 at 4:51 pm

  ini good info for all rabbit owners. i enjoyed reading it even though I don’t have wabbits….hehe

 2. 2 vetmira
  April 18, 2010 at 8:26 pm

  usually fr ths case frstly i gve antibiotc marbocyl fr 3dys. n top up vit antibody vitamin..
  alhmdlh elok..

 3. June 27, 2010 at 9:06 am

  anti biotik? vitamin? kene beli ke?

  Ani biotik guna bawang outih boleh?

 4. June 27, 2010 at 9:39 am

  saya tunbuk bawang putih kasi hancur, kemudian tambah air dan air itu saya kasi salur ke dalam mulut arnab sakit tuh.

  dia kelihatan macam telah skit. kemudian dia bukak mulut besar dan berbunyi ‘nygekkk’.
  lebihkurang cam tuh laa

  sakut tul sebab dia tak makan2 nanti mati terus plak.

  huh cam ner nyek?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


April 2009
M T W T F S S
« Mar   May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket
Advertisements

%d bloggers like this: