04
Apr
09

Menilai Holland Lop… Diatas “SHOW” table

Tentu ramai yang tahu pada bulan Julai nanti akan diadakan pertujukan atau Pertandingan atau lebih glamor dikenali sebagai RABBIT SHOW yang pertama diadakan di Malaysia. Jadi Lb disini ingin berkongsi dengan semua standard markah yang selalu diadili oleh juri juri ARBA untuk arnab Holland Lop. Dan kepada semua Lb menulis ini bukan untuk memperkecil kecilkan arnab yang ada dalam simpanan masing masing tetapi hanya sebagai panduan dan pengetahuan. Kata orang tak kenal maka tak cinta. Walaupun Show yang bakal diadakan tidaklah segah Show yang diadakan diluar negara, Tapi tidak bermakna kita tidak boleh mempunyai Holland Lop yang setaraf dengan standard yang dikeluarkan oleh ARBA.

Dan Lb percaya, seburuk buruk manapun pembiak baka di Malaysia, pasti mereka mahukan yang terbaik. Jadi sedikit Ilmu Lb kongsikan disini.

Mengikut standard ARBA arnab Holland Lop, dinilai dari berbagai sudut. Dan untuk pengetahuan semua, ArBA mewajibkan semua Arnab yang ingin dipertandingan didaftarkan dengan ARBA dan hanya Arnab yang mempunyai Pedigree dan Pure Breed (baka asli) sahaja yang diterima oleh ARBA. Tidak salah Lb lah… ada sesiapa yang lebih arif boleh menambah didalam petak komen ya.

Holland Lop dinilai seperti berikut;

Penilaian

Markah

Struktur Badan

32

Struktur Tulang

10

Kepala

24

Telinga

10

Crown

8

Struktur Bulu

7

Keadaan Arnab  (Kesihatan)

5

Warna

4

Semasa diatas meja Juri atau Show Table arnab Holland Lop hendak lah berposing atau duduk dalam keduduk seperti sedang duduk dan kaki hadapanya hendaklah tegak dan menampung berat badannya. Seperti berikut.

 hlemmitt2-375x327hlemmitt3-367x328

Dalam setiap pertandingan ARBA yang sebenar terdapat beberapa Class yang dipertandingkan mengikut jantina dan umur arnab, ia adalah seperti berikut;

SHOWROOM CLASSES & WEIGHTS

Senior Bucks and Does6 months of age & over, weight not over 4 pounds

Junior Bucks & DoesUnder 6 months of age.  Minimum weight 2 pounds

Dan didalam setiap class jantina dan umur terdapat  2 lagi katagori  yang dipertandingkan iaitu Solid Pattern dan juga Broken Pattern.

Dalam setiap pertandingan terdapat beberapa perkara yang boleh membuatkan sesuatu penyertaan itu dibatalkan dan juga tidak layak disertai. ( Ini Lb akan Tuliskan dalam Post Lb yg akan datang)

Tentu ramai diantara pembaca nak tahu, apa yang direbutkan didalam pertandingan ini. Mengikut maklumat yang LB perolehi bukan wang yang beribu ribu hadiahnya (jika ada ia hanya sekadar saguhati), tetapi hanya Trofi atau piala, Ribbon yang besar dan juga sijil yang menyatakan kemenangan yang mana direkod oleh ARBA. Dan TITTLE  ini boleh ditulis didalam Pedigree. Selain itu kejuaraan ini juga mengangkat nama sesebuah Rabbitry.

 Apakah Tittle yang dikatakan LB…. ??  ia adalah seperti berikut. Lb melampirkannya didalam Bahasa Ingeris ini adalah kerana, ia adalah bahasa Inggeris mudah, dan jika Di Alih Suara oleh Lb ia akan menjadi sukar. Jadi LB membiarkan kan mudah menjadi mudah dan senang difahami.

Definitions

BIS

Best In Show – Judged as the best rabbit in the rabbit show.  BIS may be chosen by comparing all the BOB winners.

BOB

Best of Breed – Judged the best rabbit of that breed.

BOS

Best Opposite Sex – Judged the best of the opposite sex of the BOB
rabbit. For example, if a doe wins BOB, then the judge will choose the
best buck for the BOS.

BOV

Best Of Variety – The rabbit judged best of its variety. “Variety” is the same as “color” in most breeds. Some breeds only come in one color, and BOV does not apply.  The Lop breeds are designated in two varieties – solid and broken.

BOSV

Best Opposite Sex of Variety – Judged the best rabbit of the opposite sex of the BOV rabbit.

Leg

An official certificate issued by a Show Secretary, designating a certain win. In all cases, a leg will only be issued if there are at least 5 rabbits competing for that particular win, with at least 3 breeders of those rabbits. A “Leg” may be awarded for First Place in a class, BOB, BOS, BOV, BOSV, BOG, BOSG, or BIS. A rabbit can only get one Leg per show.

Grand Champion

A rabbit who has won at least three “Leg” papers (under at least 2
different ARBA judges, and with at least one win as an intermediate or senior), is registered, and has obtained a Grand Champion Certificate, with a Grand Champion number, from ARBA.

Jadi untuk Rabbit Show yang pertama kali diadakan diMalaysia ni Tittle nya mungkin sama, tetapi tidak boleh digunapakai diatas pedigree. Yang mana tidak boleh digunakan di serata dunia. Selepas post ini nanti LB akak tuliskan pula Standard Holland Lop yang yang membolehkan mendapat markah yang tinggi.

Jadi pada semua. tepuk dada tanya selera, jika anda rasa arnab anda sudah bersedia, sertailah Rabbit Show pada bulan Julai nanti..

Advertisements

1 Response to “Menilai Holland Lop… Diatas “SHOW” table”


  1. April 5, 2009 at 12:06 am

    Great and useful info!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


April 2009
M T W T F S S
« Mar   May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket
Advertisements

%d bloggers like this: