Archive for February, 2009

28
Feb
09

Apa Itu HoLLAnd Lop

Ya.. Lb jatuh cinta dengan Holland Lop. Apa itu Holland Lop??

Disini Lb akan ceritakan… dan ini adalah berpandukan Holland Lop Wikipedia.

Holland Lop adalah baka terkecil didalam keluarga lop rabbit yang terdiri daripada

  • French Lop
  • English Lop
  • American Fuzzy Lop

Berdasarkan namanya “LOP” bermakna telinga yang jatuh ke sisi pipi.

Holland Lop disebut Junior dari umur 0-6 bulan dan Seniors apabila mencecah umur 7 bulan dan keatas

SEJARAH PERMULAAN

rbt_0001433_20021207115743Baka arnab ini bermula apabila seorang pembiak baka Dutch , bernama Adriann de Cock mengkaji untuk mengacukan kualiti yang terbaik daripada 2 baka arnab yang berlainan iaitu French Lop (baka yang besar dan mempunya telinga yang jatuh) dan Netherland Dwarf, untuk menghasilan baka baru.

Pada musim sejuk 1949-50, de Cock telah mengacukan baka arnab Netherland Dwaft betina dengan French Lop jantan, dan hasilnya tidak memuaskan. Tidak berpuas hati, beliau mengambil keputusan untuk mengacukan Netherland Dwaft jantan dengan French Lop Betina, hasil nya 6 miniature lop.

Kemudian , De Cock mengacukan baka jantan English Liop dengan Netherland Dwarf betina, ia menghasikan 2 arnab bertelinga tegak dan 3 bertelinga separuh lop. Dia kemudiannya berangapan akan mendapat arnab berterlinga Lop, dan dia akan mendapat baka Holland Lop, tapi kecewa dengan penghasilan arnab diluar jangkaannya.

Akhirnya, di mengacukan arnab betina dengan telinga yang separuh Lop dengan salah satu arnab jantan daripada 6
yang pertama, dan menghasilkan apa yang kita kenali pada hari ini sebagai Holland Lop.

Ciri ciri Holland Lop

rbt_0001433_20021229145344

  Holland Lop sangat popular dan digilai oleh peminat arnab, pembiak baka dan juga untuk dijadikan haiwan kesayangan. Ini adalah kerana saiznya yang kecil dan kompak menonjolkan kecomelan atau “cutenees”. Ciri ciri sebenar Holland Lop adalah badan yang padat dan bersaiz kecil , dan berat yang ideal adalah 3lb (1.4kg) ke 4 pound yang dilulusan oleh ARBA bagi arnab berkualiti Show, walaubagaimanapun berat boleh mencicah sehingga 1.8kg dan keatas.

 

 

 

 

Perlakuan

rbt_0001433_20021229145157Holland Lop diketahui sangat manja dan tidak terlalu menunjukan sikap agresif . Apabila ia berasa selesa, gembira dan sihat ia akan melakukan “binky” atau “blink” yang mana ia akan melompat tinggi diikuti dengan berlari berpusing pusing . Ini boleh jelas dilihat ketika ia dilepaskan bebas dikawasan yang luas .

Sebaliknya , jika berasa terancam , Holland lop akan menghentak kaki sebagai tanda amaran amaran kepada arnab yang lain. Seperti baka baka lain, arnab mudah berasa takut dan terancam sekiranya berada dalam keadaan yang tidak selesa.

 

 

  

Penjagaan


rbt_0001433_20030510160815Memandangkan ia mempunyai bulu yang agak tebal, Holland Lop hendaklah kerap.Grooming atau disikat /dirapikan sekiranya ada berminat untuk menyertai pertandingan atau ingin memastikan Holland Lop ada mempunyai bulu yang cantik dan kemas. Lebih penting adalah, oleh kerana arnab tidak boleh muntah, grooming dapat mengelakan daripada arnab tercekik “FUR BALL”. Seminggu sekali sikatlah arnab anda dengan sikat yang dikhaskan . Untuk maklumat lanjut boleh rujuk Penjagaan Asas.

 

 

   picture taken from CentralPets.com

 

Ralat

Pasti ada terpegun dan jatuh cinta melihat gambar Holland Lop diatas. Yang menjadi keralatan LB adalah, masih terlalu kurang Holland Lop yang betul betul berkualiti Show di Malaysia. Kebanyakan Holland Lop yang terdapat di tanah air kita adalah hasil daripada kacukan dengan baka baka arnab yang lain.

Seperti yang tercatat didalam sejarah Holland Lop De Cock menghabiskan masa bertahun tahun untuk menghasilkan Holland Lop. Dan generasi seterusnya terus meneruskan usaha sehingga terhasilnya Holland Lop berkualiti Tinggi, yang sempura bentuk dan kecomelannyer adalah ditahap yang tidak dapat digambarkan. Dan kita pada hari ini tidak seharusnya bersusah payah untuk menghasilkan baka baru arnab yang nyatanya berkualiti sub standart.

Tidakkan kita mahu, arnab di Malaysia juga mempunyai arnab yang berkualiti Tinggi, dan boleh diketengahkan sehingga ke peringkat dunia.
Walaupun ramai yang berpendapat, walauapa pun kualiti arnab saya, pada mata saya mereka comel dan saya sayang mereka. Sedarkah anda semasa mula mula ada memilih arnab, pastinya anda memilih arnab yang paling comel dan aktif. Oh.. mungkin juga ada diantara kita membeli arnab kerana kasihan melihat arnab yang teraniaya dan juga cedera. Saya amat menghormati perbuatan anda, ia satu perbuatan yang baik dan mulia.

Cuba anda fikirkan sejenak, sekirannya arnab itu mempunyai kualiti , adakah ia akan teraniaya. Pastinya tidak. Sudah adat manusia, hanya yang cantik dan berkualiti tinggi akan dijaga rapi dan diberi perhatian.

Begitu cita cita LB untuk menghasikan atau mengenegahkan arnab yang berkuali tinggi, supaya selepas ini semua peminat arnab layak dan mampu mempunyai arnab yang berkualiti Show khasnya Holland Lop.. walaupun hanya memeliharanya sebagai haiwan kesayangan.

“Everyone deserve to have the best” itulah cita cita LazzyBunny.

Dan untuk mencapai ini, di sini memang memerlukan masa yang panjang , tenaga dan juga wang ringgi. Walaubagaimana pun apa yang Lb buat, dengan niat ikhlas untuk meningkatkan kualiti Holland Lop di Malaysia. Disamping berkongsi hobi, dan juga rasa cinta yang mendalam kepada Holland Lop.

26
Feb
09

Kami dapat …surprise!!!!

Pagi nie Lb dan arnab arnab semua dapat kejutan.. atau surprise kata orang putih… kikiki

Lb dapat hadiah, nak kata Valentine hari nie bukan 14hb Februari, nak kata Birthday ..lambat lagi nak kata April Fool (Kenapa April yang Bodoh) pun bukan juga.

Pagi pagi posmen dah bising bising depan rumah, pittt…pittt..pitt…

Eh..pelik .. ada pos berdaftar untuk Lb.. Uik dari siapa pulak… tak kisah lah… tapi memang kejutan buat Lb dan sekali gus Lb rasa terharu..

Ini lah yang Lb terima;

 p2260412

Lb terima Parcel .. pagi nie.. 

 p2260414

Cute.. little Rabbit Card 

 p2260413

 dan Lb dapat Slicker yang Lb idam -idamkan….. 

 p2260416

 Dan.. untuk anak anak kesayangan Lb…bijirin campuran…. Organic..tau..

Yup, hadiah dari TruLuvRabbitry.. terima kasih Tim …ingat kat akak. pemberian Ikhlas dari Tim ,’really made my day’ kata orang putih.

Happy sangat-sangat. Hadiah sempena persahabatan .. boleh LB cakap macam tuu. Dan yang paling happy adalah Koko, Eclipse dan Bb sebab dapat makan Oat hari nie….

Oh. untuk pembaca semua.. memandangkan Lb memberi Oat hari ini, janganlah terus aje beri oat kepada arnab. Hanya 1 sudu kecil dibenarkan dan berilah selang sehari kepada arnab anda. Ini adalah kerana Oat boleh menyebab kan masalah kepada arnab. Antara masalah yang timbul adalah kegemukan dan juga kematian mengejut. Lb masih lagi membuat bacaan mengenai masalah Oat dan arnab. Sekiranya terdapat apa apa maklumat yang Lb dapat…akan Lb kongsikan bersama disini.

Terima kasih sekali lagi kepada Timothy sekeluarga.

25
Feb
09

Ngum..ngum..hari Bonus

Biasanya Lb akan pastikan setiap hari minggu Lb akan berikan sepotong betik kepada setiap rabbit yang ada dalam rabbitry. Tapi memandangkan hari minggu yang lalu Lb sedikit sibuk dan tak berkesempatan untuk membeli betik. Betik pun dah naik harga, kalau dulu satu kilo hanya beberapa sen sahaja dan kalau bernasib baik boleh dapat free aje dari makcik rumah sebelah. heheh.. mungkin Lb boleh tabur biji betik yang Lb dapat dari betik yang Lb beli kat tanah sebarang jalan. Maklumlah rumah sekarang dah lah mahal tanah pun sekangkang anak kera. Jadi nak bercucuk tanam untuk makan sendiri pun takdapat. Kalau nak tanam juga boleh lah tanam dalam pasu. Tapi yang lb maksudkan pokok betik… sebesar manalah agaknya pasu Lb nak cari untuk tanam pokok betik. Jadi sebagai alternatifnya … tanah yang tepi jalan tu lah tempat Lb berjudi… campak aje biji betik tuu.. kalau menang  boleh merasa buah betik free kalau kalah kena lah beli.

ok… hari nie dapatlah Lb beli sepotong betik dari apek yang menjaja dengan menaiki  motor, sepotong RM1.00 …heheh Lb ingat dulu-dulu sepotong baru Rm0.50 , tak pe lah.. kesian juga kat apek tuu cari makan tengah panas.. jerit-jerit panggil costumer untuk beli buah potong-potong. Lb beli 2 potong.. satu untuk Lb dan satu lagi untuk Eclipse , Bb,Koko dan juga Charlyz ( LB jadi rabbit sitter untuk 2 hari).

Lb cadangkan memberi arnab buah buahan seminggu 1-2 kali. Ini bukan sahaja memberi bonus kepada arnab tetapi juga bagus untuk sistem penghadaman mereka. Tapi kalau arnab anda tak mahu makan betik… jangan lah marah .. sebab arnab nie haiwan yang memilih dan mempunyai kegemaran masing-masing. Lb cakap macam nie sebab antara 4 ekor arnab yang diberikan betik harinie…. hanya charlyz yang tak layan pun betik yang Lb berikan. Bila ditanya pada tuan dia.. katanya dia memang tak suka semua buah.

Ayoo… senang lah macam tuu.. jimat belanja kata Lb dalam hati.

Nasihat LB… cuba perkenalkan satu persatu buah-buahan yang ingin diberikan kepada arnab. Ini bukan saja dapat mengenali sikap arnab anda, tetapi juga senang mengenal punca dan sebab sekiranya berlaku cirit birit atau kemurungan yang bersabit dengan GI.
mm…. Buah-buahan dikategerikan sebagai makanan ringan kepada arnab atau pun treat. Jadi seperti kanak kanak berlebihan memberi makanan ringan adalah tidak baik begitu jugalah kepada arnab anda. Masalah seperti berat badan berlebihan adalah menjadi satu masalah yang serius kepada arnab.

Untuk makluman jenis buah buahan lain yang boleh diberikan kepada arnab boleh klik kat sini

Jadi mari mengembirakan arnab kesayangan kita dengan memberi mereka sedikit bonus. Dont you love bonus day. Sebab hari ini hari bonus di dalam rabbitry mini..

 eclipse and papaya

Ok.. stay away… me enjoying my bonus

p2220413

ngum..ngum..ngum.. this is heaven

p2220415

hehehe..not forget KOKO… i love her so much…

 

24
Feb
09

Malaysia For Quality Rabbit Club (MQRC)

Yup, seperti tajuk post Lb hari nie. Lb nak bercerita tentang Malaysia For Quality Rabbit Club (MQRC)

Malaysia For Quality Rabbit Club, kewujudtan nyer masih baru, dengan bilangan ahli yang masih dibawah minima kami mengaharapkan kelab ini akan berjaya mengumpul ahli seperti kelab- kelab haiwan yang lain , misalnya kucing dan anjing. Seperti juga namanya Malaysia For Quality Rabbit Club ingin ditubuhkan sebagai titik permulaan bagi peminat peminat dan pencinta haiwan comel ini berkongsi pendapat dan juga ilmu dalam dunia arnab ini. Dan juga ingin membuka minda semua yang bertapa pentingnya mengekalkan atau meningkatkan kualiti arnab di Malaysia.

Seperti yang kita tahu dan sedia maklum, kucing dan anjing mempunyai kualiti tertentu di dalam baka terbaik masing-masing di dalam setiap pertujukkan dan pertandingan atau show mereka. Jadi adalah menjadi satu impian MQRC juga untuk mempunyai arnab yang berkualiti didalam baka masing-masing dan kita boleh mempunyai pameran dan pertandingan atau show yang berprestig. Yang mengenengahkan pakar-pakar dan juga hakim dari luar negara yang diiktiraf oleh ARBA.

Selain dari itu kelab ini juga mempromosikan pembiak pembiak baka yang beretika … yang bermaksud..mementingkan kualiti lebih dari kuantiti dan tidak melakukan pembiakan baka hanya kerana keuntungan semata-mata. Dan juga mengumpul seberapa banyak pemilik-pemilik arnab di dalam satu kumpulan dan mengadakan  aktiviti yang berfaedah kepada masyarakat dan arnab khasnya.

Sekiranya ada berminat boleh lah memdaftarkan diri anda di Malaysia For Qulaity Club (MQRC) ataupun email kan kepada LazzyBunny.

23
Feb
09

Hello.. My Name Eclipse

 

Dalam post pengenalan Lb ada cakap yang Lb punyalah gembira bila dapat Eclipse kan. Kenapa Lb Gembira… haaa.. mari Lb cerita sejarahnya. Sebelum pemilik TLR setuju untuk lepaskan Eclipse.. sebenarnya dia telah beri ‘NO” yang besar kepada Lb. Oh.. TRL memang sedikit cerewet dalam memilih pemilik baru bagi HL yang dilahirkan didalam rabbitry TLR.  Ini adalah kerana TLR ingin menjaga kebajikan arnab mereka dan juga ingin mengekalkan kualiti dan line pure breed HL nya. Kenapa dia memberi “NO”  kepada LB. Ini kerana pada masa itu LB mempunyai 4 ekor arnab, yang semunya adalan baka kacukan atau mix breed. Kecewa lah juga masa tuu. Kesilapan Lb ialah tergopoh gapah kerana membeli 2 ekor arnab HL yang kurang baik kualitinya. Hanya setelah membeli arnab tersebut barulah LB terjumpa dengan TLR di dalam forum arnab di internet. Jadi.. setelah mendapat “NO” yang besar tuu. Lb teruskan juga minat dengan Holland Lop. Arnab Lb yang 4 ekor tu LB hantar ke klinik haiwan untuk dikembiri. Koyak juga lah poket untuk proses tu. Tapi tak kisah lah janji arnab arnab LB selamat. Setelah siap dikembiri, sepupu LB menunjukan minat untuk memiliki 2 daripada arnab LB. Siang malam di bertanya boleh atau tidak. Setelah melihat kesungguhannya Lb pun melepaskan 2 ekor arnab Holland Lop kepadanya.

Dalam 2-3 minggu selepas itu, TLR  membuka post untuk menjual beberapa ekor Holland Lopnya.. tapi oleh kerana LB sudah mendapat “NO” yang besar dari pemiliknya. Lb hanya berputih mata sahaja. Dalam pada itu sahabat baik kepada suami LB amat berminat dengan salah seekor dari arnab TLR. Dengan niat ingin mewakilinya, Lb pun bertanyakan tentang arnab tersebut, dan juga sekali lagi bertanya kepasa TLR boleh atau tidak sekirannya LB mahu memiliki HL dari TLR.

Terkejut dan gembira, TLR telah bersetuju untuk melepaskan 1 Holland Lop nyer kepasa LB dan seekor lagi kepada sahabat baik suami. Tak putus putus Lb ucapkan terima kasih kepada TLR. Ini adalah mimpi jadi realiti. Pada tarikh dan tempat yang dijanjikan. Lb buat pertama kalinya melihat, memegang dan juga memcium baka arnab yang sangat sangat digilai LB holland Lop. Dan berkali kali juga Lb ucapkan terima kasih kepada pemilik TLR.

Dan.. Holland Lop yang Lb maksudkan itu adalah Eclipse… permata hati Lb.  Dalam diam diam sekarang Eclipse sudah berumur 7 bulan. Banyak Ilmu dan pengetahuan yang LB dapat setelah memiliki Eclipse. Tak lupa juga sahabat dan kawan yang mempunyai minat yang mendalam dalam dengan arnab baka Holland Lop ini. Dan buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia. Kita akan mempunyai Rabbit Show yang pertama. Ini sesuatu yang baru bagi orang Malaysia dan juga Lb sendiri.

Menjelang Rabbit Show itu, Eclipse sudah pun berumur 1tahun. Tepat tepat 1 tahun sebenarnya. Sebab Eclipse dilahirkan pada 03 Julai 2008 dan show itu akan diadakan pasa 04 Julai 2009. Kemungkinan besar Lb akan menyertai show ini dengan membawa Eclipse . Kalah atau menang bukan persoalannya. Dapat mengenegahkan dan membuka mata masyarakat tentang Holland Lop itulah yang penting sekarang.

Apa Lb suka tentang Eclipse? Semuany. Badan Eclipse yang kecil, kepala Eclipse yang bulat, telinga Eclipse yang tebal dan juga sikap Eclipse yang manja. Eclipse menunjukan 70% ciri ciri seekor Show Rabbit. Heheh… tapi banyak juga lagi yang perlu diperbaiki. Tak mengapa masa menentukan segalanya. Kerana Lb percaya, untuk mendapatkan yang terbaik bukanlah satu kerja mudah dan singkat.

 eclipse 1 day in LB house

Hari pertama Eclipse di rumah LB

 eclipse hensom boy

Handsome Boy In Rabbitry

action like a Champion

Posing like a Champion

pa290289

 Hello..I’m Eclipse

 

 

 

 

21
Feb
09

BlueBerry ohh Blueberry

hehehe…. Blueberry ..apa tu? itu lah nama Holland Lop Betina (Doe) LB.  Kenapa Blueberry.. sebab mengikut standart warna Holland Lop, BB dikategorikan dalam kumpulan  Blue Colour. Dan didalam pedigree atau certnya juga tercatat yang BB adalah Blue Doe.

Lb baru lagi memiliki BB. Lebih kurang sebulan. Terima kasih banyak banyak Tru Luv Rabbity sebab percaya pada Lb untuk melepaskan BB. BB adalah baka import. Menurut TLR , BB dan seekor lagi Holland Lop Doe.. didatangkan dari sebuah rabbity di US. BB adalah doe yang aggresif dan garang begitulah yang diberitahu oleh TLR. Risau jugalah.. membayangkan betapa garangnya si BB.

BB dibawa masuk ke mini rabbitry pada hari yang sama LB mengangkut set up yang LB ceritakan sebelum ini. Untuk 1-2 hari tuu… takut juga untuk mengusap BB, memang dia kelihatan garang dan sedia untuk mengigit tanpa amaran. Tapi Lb cuba sedaya upaya untuk membuat BB selesa dengan kehadiran Lb dan juga persekitaran yang baru. Dan dalam seminggu BB sudah boleh menerima Lb, walaupun dia masih nampak garang.. tapi dia lebih lembut sekarang.

BB juga boleh menerima Koko dan Eclipse. Kerisauan pertama Lb ialah, BB akan bergaduh apabila ditemukan dengan KOKO adalah meleset. Nyata BB dan Koko tak ada masalah bila di keluarkan dari sangkar. Satu perkembangan yang baik.

Projek Lb adalah untuk menyatukan Eclipse dan BB. Moga-moga BB memberikan anak yang berkualiti. Seperti TLR , Lb juga berpendapat.. BB mempunyai  kepala yang cantik. Badannya di sebelah belakang agak panjang dan besar sedikit tatapi rangka nya tebal.  Rangka yang tebal sangat cantik jika dilengkapi dengan badan yang sedikit pendek dan juga kepala yang besar dan telinga yang pendek.

Wow… harap2 ada harapan Lb dan Rabbitry mini nie menerima sesuatu yang berkualiti Show dari BB dan Eclipse.

 mmm… WhAT??

 p2190412

 kan… Lb dah cakap BB nampak garang

p2200416

 nampak aje garang… tapi dia OK… tengok kamcing dengan Koko

p2200415

 Lb suka Gambar nie.. BB nampak comel sangat…

19
Feb
09

Lb dan Rabbitry Kecil

hehehe… ramai ketawa kalau dengar Lb ada rabbitry… rabbitry tu maksudnya ladang arnab hehe.. tapi Rabbitry Lb nie duduk belakang rumah dengan sangkar yang baru ada 4 buah. hehehe.. nak ketawa… bukan kata orang,  Lb pun ketawa juga… sebenarnya… set up rabbitry nie Lb beli 2nd hand dari kawan , seorang kawan yang bagus, yang sama-sama minat dengan Holland Lop. Setelah di cincai2 dengan dia. maka proses mengambil, mengangkut dan mencantikan pun bermula. Nasib baik suami Lb seorang yang kreatif sebab tuu Lb berani ambil set up nie.

Maklumlah menyambut sahutan kerajaan Malaysia dan dunia.. kita mesti kitar semula, guna semula dan sebagainya. Lb harap usaha Lb ini adalah salah satu cara Lb menjaga alam sekitar.

Ok.. walaupun set up nie terpakai tetapi setelah dicat semua dan diperbaharui.. mmm.. boleh tahan juga rupanya dan ada gaya….chewahh

Tapi sebenarnya, apa yang Lb suka dengan set up sampai Lb pujuk owner lama dia jual pada Lb ialah sistem pembuangan sisa kotoranya amat bagus… tak ada lagi bau yang kurang menyenangkan, mencucinya juga senang bukan main membuatkan Lb jimat banyak masa. Sangkar nya pun besar 4kaki x 2 kaki x 2kali.. jadi arnab lebih selesa.. dan sekiranya ada arnab yang melahirkan anak nanti … sangkar cukup besar untuk meletakan kotak didik atau pun nest box.

Lb boleh lihat Koko, Eclipse dan BB selesa didalamnya. Memandangkan selama ini Eclipse dan koko adalah arnab yang lepas bebas di dalam rumah jadi sangkar yang besar ini adalah bonus untuk LB. Jadi Lb rasa selesa lepas diorang dalam sangkar baru sebab luas dan selesa. Walaubagaimanapun.. Lb masih lagi memastikan untuk  lepas  mereka keluar dari sangkar untuk berlari dan melompat bebas. Ini adalah penting untuk sistem dalaman arnab. masa yang diperuntukan adalah sekurang-kurannya 1 jam setiap hari.

Ingat.. Lb kata Lb sukakan sistem pembuangan kumbahan arnab ini.. ha.. sistem nya terus turun melalui  paip 50mm yang disambung pada setiap tingkat sangkar dan terus ke longkang besar. Memandangkan nasjis arnab mudah di leraikan jadi tidak menjadi masalah jika disalurkan terus ke longkang . Dan yang paling penting sistem ini tidak membuatkan air kencing arnab bertakung dan menyebabkan tiada lagi bau ammonia yang kuat yang mana tidak baik untuk arnab itu sendiri.

Sekarang untuk melengkapkan Rabbitry mini ini adalah.. Meja Grooming dan juga segala peralatan yang diperlukan untuk Grooming. Grooming adalah bertujuan membersihkan dan merapikan bulu arnab. Ia amat penting terutama semasa musim keguguran bulu (pertukaran kepada bulu yang baru). Ini adalah bagi mengelakan arnab mengalaman Fur ball didalam sistem penghadaman. yang mana boleh menyebabkan arnab hilang selera  makan, dan tidak dapat membuang najis dan ini boleh membawa kepada kematian. 

Jadi ini lah dia Rabbitry Mini yang Lb katakan…

p2070416 

 p2070419

Amacam… canggih tak…kiki..LOL




February 2009
M T W T F S S
    Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket