PEMAKANAN

Serat amat penting bagi sistem penghadaman arnab. Rumput kering (Hay- rumput khas yang dipotong dan dikeringkan) dan juga sayuran segar seharusnya adalah diet yang perlu diberikan tanpa limit. Pemakanan yang tidak seimbang dan hanya berpaut kepada pellet boleh menyebabkan masalah penghadaman dan juga kegemukan melampau atau Obesiti kepada arnab. Walaupun serat terdapat di dalam pellet tetapi ia tidak berfungsi sebaik serat yang terkandung didalam rumput kering atau hay, yang mana amat berkesan bagi mengelakan masalah ‘HairBall’. Bagaimanapun tambahan pelet dalam pemakanan arnab dapat memberi diet yang seimbang kepada haiwan ini.

Selain daripada Hay, sayuran dan pelet adalah dikatagorikan sebagai makanan tambahan sahaja dan tidal diberikan secara khas. Sistem penghadaman arnab amat lemah dan sebarang kesilapan boleh menyebabkan masalah kepada arnab. Pemakanan hendaklah dikawal terutama sekiranya mengahadapi masalah arnab obes, walaubagaimana pun pengurangan memberi pelet haruslah diseimbangkan dengan memberi sayuran dan juga Hay tanpa had.

HAY

Rumput kering atau hay (seperti Timothy, Alfalfa, Bermuda dan Oat) seharusnya seharusnya diberikan tampa had kepada arnab. Dengan menambah atau menukar diet hay dua kali sehari didalam diet dan mengurangkan pellet kepada sekali sehari dapat membuat arnab anda cukup lapar dan akan memakan hay yang diberikan. The House Rabbit Society mencadangkan agar anak arnab sehingga berumur 6-7 bulan diberikan rumput Alfalfa. Dan menukarkan kepada rumput dari jenis lain (Timorty, Bermuda, oat) secara berperingkat sehingga diet penuh adalah rumput dari jenis Timothy, Bermuda atau Oat. Ini adalah kerana rumput Alfalfa tinggi dengan kalsium dan protein dan rendah serat daripada jenis hay yang lain dan tidak sesuai bagi diet arnab dewasa.

Rumput Alfalfa

Rumput Alfalfa… bagus untuk arnab muda sehingga berumur 6 bulan

Rumput Timothy

Rumput Timothy… untuk arnab dewasa.

*photos taken from www.chubbypetsgarden.com

Untuk makluman cara untuk mendapatkan nya boleh menghubungi ChubbyPetsGarden-Online Store

SAYURAN SEGAR

Sayuran seharusnya diberikan kepada arnab. Bergantung kepada size arnab tersebut, 2-4 cawan sayuran segar patut diberikan setiap hari. Kepelbagaian jenis sayur dapat mengimbangi diet. Jika arnab sudah biasa dengan diet pelLet, peralihan kepada diet baru hendaklah dibuat berperingkat agar sistem penghadaman arnab tidak terganggu. Perkenalkan satu persatu jenis sayur kepada arnab, ini dapat mengesan sayuran yang tidak sesuai dengan arnab anda sekiranya berlaku cirit-birit. Jangan sesekali beri kepada arnab sayur yang telah layu dan tidak segar ini boleh menyebabkan cirit birit. Basuh sayuran dengan aliran air dan jika was was rendam sayuran didalam air selama 30 minit. Ini bukan sahaja dapat membuang segala racun serangga yang digunakan.. tetapi juga memboleh sayuran menyerap lebih banyak air yang mana ia bagus untuk arnab.

Sayuran boleh diperkenalkan kepada arnab yang berumur 12 minggu dalam jumlah yang kecil. Tapi kebiasaannya saya memperkenalkan  arnab kepada sayur hanya setelah arnab berumur 4 bulan. Ini adalah kerana sistem penghadaman yang masih muda dan dikhuatiri boleh menyebabkan cirit birit yang berlarutan dan boleh membawa kepada kematian.

Sayur sayuran yang  boleh diberi; 

 celeryromaine-lettucecarrotbok-choy52a213d6f11d63debrocoli

PERINGATAN!!! 

Iceberg Lettuce atau Salad Bulat atau Bola tidak boleh diberikan kepada arnab.

iceberg-lettuce

Untuk maklumat lebih lanjut, berkenaan jenis dan kuantiti yang boleh diberikan boleh klik di “Suggested Vegetable” 

 

PELLET

Pellet diperkenalkan bagi pemakanan arnab yang diternak diladang-ladang dan dalam kuantiti yang besar, dan ia sangat tinggi dengan kalori. Dasarnya ia tidak sesuai untuk arnab dirumah kerana boleh menyebabkan masalah Obesiti dan masalah kesihatan jika diberikan secara tetap. Bagaimana pun pellet penting bagi keseimbangan khasiat lain yang diperlukan oleh arnab. Pakar berpendapat diet yang seimbang untuk arnab adalah pellet, sayuran dan juga Hay yang tiada had.

Pilih pelet yang baik kualitinya. The House Rabbit Society mencadangkan kandungan pelet hendaklah 20-25% adalah serat, dalam 14% protin (bukan protin haiwan), dan kurang dari 1% kalsuim adalah baik untuk arnab peliharaan. Bagi arnab dewasa kuantiti pelet hendaklah dikawal mengikut berat badan. Sebagai panduan ¼ cawan untuk berat arnab 5-7 lb, ½ cawan untuk 8-10lb, dan ¾ cawan untuk 11-15lb berat arnab. Arnab muda atau anak arnab berikan tambahan ½ cawan / 6 lb beratnya sehingga mencapai umur 6 bulan.

Pellet yang disyorkan,

oxbow-bunny-basics

OXBOW Bunnies Basics

Snek untuk Arnab??

Kami mencadangkan 1-2 sudu besar buah buahan segar diberikan kepada arnab sebagai snek. Memandangkan kandungan karbohidrat dan gula didalam snek ini terlalu tinggi. Maka memberi arnab dalam kuantiti yang banyak dan kerap adalah tidak sesuai, kerana ia akan mendatangkan masalah kepada arnab.

Untuk maklumat lebih lanjut, berkenaan jenis dan kuantiti yang boleh diberikan boleh klik di “Suggested Fruits”

MEMILIH SANGKAR

Arnab boleh dipelihara didalam rumah dengan baik sekali. Dengan kebebasan untuk bergerak bebas didalam rumah ( pastikan ia selamat untuk arnab). Arnab amat mudah dilatih mengunakan tandas. Walaupun arnab anda mungkin tidak dikurung dan boleh bergerak bebas didalam rumah, sangkar masih dianggap sebagai sarang atau tempat selamat baginya dimana ia boleh berasa selesa dan selamat.
Terdapat berbagai jenis dan saiz sangkar dipasaran. Sama ada kecil atau besar, dan kebanyakannya berlantai jaring , yang mana mudah dibersihkan pastikan ia cukup selesa untuk arnab. Mudah dan cantik bagi anda bukan bermakna selesa bagi arnab.
Saiz dan ukuran

Seperti biasa lebih besar ada lah lebih baik. Sekiranya arnab anda kebanyakan masanya di dalam sangkar, dapatkan sangkar yang cukup besar dan praktikal  dirumah. Sebagai panduan saiz sangkar sebaiknya 4 kali ganda besarnya daripada size arnab. Contohnya 24” x 36” untuk arnab seberat kurang dari 8lbs atau 30” x 36” untuk arnab yang lebih besar.

Arnab mudah untuk di “litter trained”, jadi lantai solid tidak menjadi masalah dan mudah untuk dibersihkan. Kebanyakan sangkar dipasaran mengunakan jaring dawai/besi sebagai lantai bagi tujuan mudah untuk dibersihkan. Bagaimanapun ini amat kurang selesa kepada arnab dan boleh menyebabkan masalah seperti “sores hocks”. Sekiranya anda mengunakan sangkar sebegini, pastikan anda meletakan sekeping papan atau jubin ceramic atau apa2 saje bahan lain untuk mewujudkan lantai solid bagi arnab anda berpijak. Bagi memudah kan sisa pembuangan jatuh terus ke bawah .. dicadangkan agar diletakan jaring plastic bersaiz ½”x½“ atau plastic anti gelincir yang sering digunakan di bilik mandi sebagai lantai sangkar.

Pintu sangkar hendaklah cukup luas dan lebar bagi memudahkan anda membersihkan dan juga arnab keluar masuk sangkar. Sebaiknya elakan membeli sangkar yang mengunakan pintu dari atas sangkar. Pintu di sisi adalah yang terbaik. Pastikan tidak ada besi, wayar atau dawai tajam didalam, lantai , dinding dan pintu sangkar.

Seandainya anda seorang yang kreatif dan pandai bertukang. Anda boleh membina sendiri sangkar arnab anda. Bukan saya lebih practical tetapi juga menambahkan keseronokan anda memelihara arnab.

 p2070416

Sangkar 2 tingkat dengan ukuran 4′ x 2′ x 2′

p2070422

Sangkar hendahlah selesa, boleh memuatkan ‘Toilet tray’ dan juga bekas makanan dan minuman, sertakan juga bahan mainan agar arnab tidak bosan.

 

Kemasan Bulu/ Grooming

Arnab adalah sejenis haiwan yang sangat pembersih, dan menghabiskan masa yang lama untuk megemas dan merapi diri. Dan ini bermakna mereka tidak perlu dimandikan , bagaimanapun menyikat atau memberus mereka boleh menghasilkan lapisan bulu yang sihat dan juga mengelakan HairBalls dari berlaku.

Menyikat atau memberus

Jika arnab anda berbulu pendek, melakukan rutin menyikat dan memberus sekali seminggu adalah digalakan. Apabila tiba musim pertukaran kepada bulu yang baru (ia berlaku 3 bulan sekali), rutin yang lebih kerap adalah baik. Pada masa yang lebih teruk , sekiranya anda dihujani dengan bulu arnab atau bulu arnab berterbangan hampir keseluruhan rumah, rutin ini hendaklah dilakukan setiap hari. Harus diingat yang kulit arnab amat nipis dan sensitive, jadi berhati hati dan gunakan berus atau sikat yang dikhaskan atau sesuai untuk arnab. Mengusap bulu arnab dengan tangan yang basah juga dapat membantu membuang bulu yang gugur dan mati.

Sikat @ Slicker dan Berus untuk arnab *photos taken from www.chubbypetsgarden.com

pro-slicker20brush_s1marukanbrushsmallanis_smr40bigs_spowder-brush

 

untuk mendapatkannyer dan keterangan lanjut Hubungi ChubbyPetGarden

Jika ada memelihara baka Angora, runtin ini adalah lebih kerap. Melainkan jika anda ingin arnab anda berbulu panjang dan tebal. Kemaskan bulu arnab sehingga 1inci panjang jika tidak bulu akan mudah bergumpal dan arnab akan mengalami masalah HAIRBALLS (“wool Block’). Anda boleh melakukan sendiri atau menghantar kepada GROOMER. Harus berhati ketika mengemas dan memotong bulu arnab, kerana kulit arnab tipis dan amat mudah terluka secara tidak sengaja. Bagi tujuan ini adalah lebih baik melakukannya sejak arnab masih muda, ini membolehkan arnab lebih tenang kerana telah biasa.

Adalah digalakan melakakukan Grooming sendiri ini adalah kerana ia memberi masa yang berkualiti diantara anda dan arnab anda. Ini boleh membuatkan arnab anda lebih mesra dengan anda.

Membuang Gumpalan Bulu

Sekiranya arnab anda mempunyai gumpan bulu pada bulunya, jangan mengunakan gunting untuk membuangnyer , kerana ia amat mudah secara tidak sengaja terpotong kunit arnab tersebut. Dengan sabar dan secara lembut buang ia sedikit demi sedikit, berhati hati juga agat tidak menarik kulit arnab terlalu kuat. Ia mungkin mengambil masa yang lama dan berkali kali untuk membuang gumpalan bulu tersebut. Atau anda boleh memdapatkan FURMINATOR untuk menyelesaikan masalah anda.

Adakah arnab perlu dimandikan?

TIDAK. Arnab tidak perlu dimandikan seperti memandikan kucing atau anjing. Ini kerana merendam arnab di dalam air boleh mendatangkan stress kepada arnab. Jika arnab anda betul betul kotor hanya basuh ditempat yang betul betul kotor. Ataupun lap dengan mengunakan tuala yang dibasahkan. Hanrus diingat juga bulu arnab mengambil masa yang lama untuk kering. Sekirannya arnab anda tidak stress bolehlah mengunakan pengering rambut (Blow Dryer) pada suhu yang rendah dan tidak terlalu panas. Bunyi alat pengering rambut ini juga boleh mendatangkan stress. Jadi sebagai alternatifnyer lapkan arnab dengan mengunakan beberapa helai tuala yang bersih.

Atau anda boleh mengunakan dry shampoo yang memang dikhaskan untuk membersihkan arnab tanpa perlu membasahkan atau memandikannya dengan air.

powder-shampoo

Powder Shampoo untuk arnab *photos taken from www.chubbypetsgarden.com

Untuk keterangan lanjut boleh dapatkanyer di ChubbyPetGarden – Online Store

 

 

MEMOTONG KUKU

Memotong dan memastikan kuku arnab pendek adalah baik untuk anda dan juga arnab. Baik bagi anda kerana anda tidak akan mengalami luka tercalar ketika anda megendalikan arnab dan baik untuk arnab kerana ia dapat mengelakkan Sore Hock dari berlaku.
Periksa kuku arnab seminggu sekali dan potong sekiranya kelihatan panjang. Harus diingat anda harus lah memotongnya dengan betul, ini adalah kerana kuku arnab mempunyai salur darah.

 

Video cara memotong kuku arnab dengan betul


177 Responses to “Penjagaan Asas”


  1. 1 Lat
    April 24, 2009 at 7:36 am

    hallo
    saya nk tny,rabbit sy kecik lagek.tp kenapa dia x suka makan pallet yek?da mcm2 pallet sy belik tp dia x brapa nk mkn.dia asek mkn carrot dan alfalfa saja.adakah ini bagos utk arnab saya??
    apa yg patut sy buat??

    • 2 lazybunnys
      April 24, 2009 at 11:53 am

      tak mengapa alau dia tak makan pellet tetapi dia makan alfalfa hay, kalau boleh kurangkan kuantiti pemberian carrot, kerana kandungan gula dalam carrot agak tinggi dan jika diterima terlalu banyak tidak baik untuk arnab. Beri dia banyak makan hay alfalfa, dan pallet tu jika boleh dapatkan yang dibuat daripada Alfalfa base.

    • 3 ira
      July 30, 2013 at 8:46 am

      salam..
      sy ira dr putrajaya..sy nk tny kencing rabbit blh mnyebabkn die kne kurap ke??sbb sblm ni sy ade bele rabbit 2 ekor jntan betine..bile diorg da besar sy tgk ade kuping2 kt telinge tangan muke die..mangkin lame mangkin bnyk smpikn bulu die semue gugur..xde plak sy bwk die g klinik..smpi la die mati..

  2. 4 Z
    May 11, 2009 at 12:59 am

    salam… sy ni baru je start bela arnab. Mmg minat & sayang pada haiwanlah gitu. Kucing pun ada.. tapi minggu lepas tak tertahan melihatkan kecomelan arnab yg org jual kat pet shop hehe… So sy belilah sekor lion head breed. Dah puas dptkan info & tips tentang penjagaan arnab dlm internet versi BI & BM.

    Cuma masih blur psl “litter trained”. Sbb sy perhatikan lion head saya ni dlm sangkar, kencing kat hampir semua sudut sangkar. Boleh bagi cadangan tak? Utk info, sy simpan dia dlm sangkar saiz 24″ x 36″ dilapik dgn flat plastik ada lubang2. Najisnya no problem sbb bila dia buang, terus ke bawah (dulang dgn serpih kayu). Cuma masalah kencing jer… kat corner

    • 5 lazybunnys
      May 11, 2009 at 11:16 am

      arnab memang biasanya akan kencing di corner cages. Ada beberapa cara dan itu terpulang kepada individu ingin melatih arnab mereka bagaimana. Jika ingin mengunakan Litter tray yang sedia dibawah sangkar, dan tidak mahu ia terpercik kesana sini, letakan penhadang board Plastik di setiap penjuru atau hanya ditempat yang paling kerap arnab kencing. Biasanya arnab hanya kencing di satu sudut. Jika kencing merata rata biasanya itu bukan kencing tetapi dipanggil spray. Bagi menandakan dominasinya. Yang paling kerap dilakukan kebanyakan pelimilik arnab adalah dengan meletak “Toilet/Litter tray” samada yang berbentuk Triangle atau rectangle yang banyak dijual di pet shop atau e-shop. Cara tetap sama letakkan di sudut dimana arnab kerap kecing didalam cages. Letakan bedding didalam tray tersebut, dan untuk permulaan Z boleh meletakan beberapa ketul najisnya. Letakan Bekas makanan dan airnya berhampiran dengan litter tray tersebut. Biasanya, arnab akan duduk diatas littre tray tersebut sambil makan. Dan jika boleh, Z jangan gunakan serpih kayu (biasa untuk hamster) untuk bedding ini kerana, arnab agak sensitif dengan bau dan habuk kayu pine atau cedar tersebut. Dan untuk jangka masa lama ia tidak baik untuk arnab. mungkin Z boleh gunakan Woody Pet, harganya pun agak murah dan amat baik menyerap cecair dan bau, serta senang dibersihkan.

  3. 7 Z
    May 11, 2009 at 6:42 pm

    oh gitu… thank you for your tips LazzyBunny :-)
    Saya akan cuba buat apa yang LazzyBunny cadangkan. Yang tentang pine wood/cedar tu.. actually the pet shop yg recommend. Thru my few days experience ni, so far memang takde bau yang tak menyenangkan hasil dari pembuangan my rabbit. Cuma kencingnya saja yang meleleh.. however it is, nanti trylah apa yang LazzyBunny suggested.

    Thanks for your time ya? Kalau ada apa2 lagi nak tanya… boleh kot tanya? hehe…

  4. 9 Z
    May 14, 2009 at 8:20 pm

    LB… ada satu lagi soalan.
    Lion Head saya tu masa beli kelmarin semua okay. Takde nampak cacat celanya. Setakat hari ni dah dekat 2 minggulah dlm penjagaan. Cuma sejak 3-4 hari kebelakangan ni, perasan salah satu telinga dia jatuh pulak… tak tegak mcm yg sebelah lagi or tak macam biasa. Kenapa eh?

    • 10 lazybunnys
      May 15, 2009 at 9:36 am

      Z.. mungkin arnab Z, bukan Pure Breed Lion Head.. ini mungkin Mix breed. Bukan cacat tapi genetik
      yang mana mungkin salah satu ibu atau bapa nyer adalah arnab bertelinga Lop.. atau memang ibu dan bapa dalah sudah sedia Mix breed. Bukan cacat tapi memang jenis dia macam tuu. jangan lah risau. tak jadi masalah tuu.. oleh kerana Mix breed, berkemungkinan telinga yang atu lagi akan jatuh atau lop juga. Dan mungkin juga hanya sebelah sahaja yang Lop.

      • 11 Z
        May 15, 2009 at 10:25 pm

        Oh ya ke LB?! Hmm tak taulah kan? Mungkin jugaklah mix breed. Nak je share kasi tengok the rabbit hehe…
        [img]http://usera.ImageCave.com/z2009/Animals/ciknab01.jpg[/img]

  5. 12 E-mah
    May 15, 2009 at 5:44 pm

    hi..sy bru smlm dpt babt rbbt, 9 ekor sumenye…tp mslhnya sy xpnh nmpk mak dia bg mnum susu pun:( so far hingga ari ni sume ank2 msh hdup. mcm mana nk jg baby rabbt ni? bleh bg panduan x…ble diorg buka mata.. bila bru bleh mkn pallet…everythng. or juz biar mak dia je yg handle…tp mak dia xslalu pun g tgk ank2 dia..kdg2 bila msk, dia pijak plak 1 2 baby dia huhu cmne nk wat ni. sy dh g tnya vet, dia ckp kalo lps 24 jam baby msh hdup, mknanya mak dia susukn. ada x possibilities ada baby yg x disusukan…ank dia kn rmai sgt:( sy bela diorg ni dlm bilik. maknya jns angora, ayhnya loop. slalunya sy biarkn je diaorg main2 dlm bilik, tp skrg yg jntn dh kne kurung sbb tkt nnt dia xsbr2 nk mengawan lg, cian yg betina xmpt rht ngeeee:)

    • 13 lazybunnys
      May 15, 2009 at 7:12 pm

      ibu arnab hanya menyusukan anaknya 1-2 kali sahaja sehari, dan biasanya pada lewat malam atau ketika dia merasa selamat. Jangan diganggu selalu kerana bimbang akan memberikan stress kepada ibu arnab. untuk mengetahui samada ibunya memberi susu atau tidak, adalah dengan melihat perut baby pada awal pagi. Jika bulat dan tidak kelihatan kecut makan ia cukup susu. Baby akak buka mata pada hari 9-12. Sebaiknya selepas membuka mata, bersihkan sangkar bagi mengelak jangkitan pada mata. Dan jika boleh letakan Alfalfa hay, kerana baby akan mula meneroka dunia barunya dan mungkin akan mula makan pallet dan hay. E-mah lakukan yang patut, dengan mengasingkan arnab jantan dan arnab betina pada masa ini.

  6. 14 urfa
    June 7, 2009 at 5:46 pm

    sya ad arnab kecik lg dlam satu bulan… arnab nyer warna ptih mcam mana nak jaga agar warna arnab itu sentiasa ptih…

  7. 16 MummyIna
    June 10, 2009 at 3:24 pm

    Hi LB,
    I baru start bela 3 ekor rabbit last friday age almost 2month type Angora mixed (sepasang), yang lagi sekor tak pasti apa (mas bli dia kata angora mixed local)..nak tau nape yang angora type tu dia suka hiding kat celah-celah temapat even I lepaskan dia kat dalam umah…
    Tapi yang lagi satu type tu active sesangat..
    Pastu smlm my hubby bagi makan kangkung,,okey ker??
    Nak tau gak nape dia kuat shaking (menggigil)..memang pattern dia ker tu..

    • June 11, 2009 at 7:24 pm

      Hello Ina,

      LB outstation. Jadik dia wakilkan saya untuk jawab soklan dari pengunjung2 blog LB nih.

      1. Rabbit suka hiding bila dia rasa cemas dan tak selamat. Maybe Ina boleh cuma pujuk dia dengan mengusap2 pada bahagian kepala dan telinganya. Sambil2 tu boleh jugak umpankan dengan makanan kegemarannya ;)

      2. Sayuran hijau cuma boleh diperkenalkan pada umur 4 bulan ke atas. Itupun secara perlahan2 dan dalam jumlah yang kecil.Selalunya sayur2an yang digunakan ialah sawi dan carrot. Kangkung boleh menyebabkan angin dn GI Stasis pada rabbit, lebih2 lagi rabbit yang masih muda.

      3. Jantung rabbit memang bergerak berganda2 lebih pantas dr haiwan lain. Tapi make sure rabbit2 dalam keadaan tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk. Bila panas sangat dan sejuk sangat pun boleh menyebabkan shaking.

  8. 18 MummyIna
    June 11, 2009 at 10:02 am

    Mana LB pegi..Dia tak nak respond I ker..??

  9. 20 MummyIna
    June 12, 2009 at 10:15 am

    Thanks for replied..tapi ada benda nak tanya lagi kat Senior / otai-otai ni pasal rabbit..
    1) Start umur berapa kita kena potong kuku dia yek..takut kang effect kat dia kalu keci-kecik dah kena potong kuku
    2) Ada contact yang jual cage yang besar dan murah..coz skrag ni my rabbit yang 3 ekor tu dok kat cage bersaiz 3ft x 2ft..cian dia..cam sempit jer..I stay kat Klang..dah cari kat few Pet Shop..pergh..mahal giler..
    3) Berapa frequent kita nak bawak dia g check-up or should apply and injection ker mengikut pembesaran age..
    4) Last sekali tuk hari ni..berapa kekerapan yang diperlukan utk membersihkan cage di..sbb skrg ni Ina buat everyday..except kalu penat baru wat 2days 1x..

    Heheh..jangan marah yek banyak tanya..

  10. 21 comey
    June 12, 2009 at 2:54 pm

    Hi LB.

    rabbit i ada 2ekor n 2dua jantan n umur 3bulan lebih. tapi malam tadi i pelik la tgk rabit i. nape yang sekor baring n yg sekor lagi jilat2 kepala yg baring tu n terus naik atas badan dia n jilat2 lagi sampai ke ekor dia. nape ye? tak kan dia mengawan kot sbb dua dua jantan.

    saya dah terberi rabit saya tu makan kangkung. apa efeknye ye? risau la… :-( sayur celery yg biasa jual d pasar raya tu boleh bagi ke? kena bagi dia makan sayur tiap2 hari ke?

    • August 24, 2012 at 10:30 am

      hello asekum saya ada bele arnab dia jantan n betina masetu diorang ni ada begaduh habis kulit jantantu tak elokdah saya naik angin betul.saya punya jantan warna putih abang saya warna hitam.saya selalu bagi dedak,kangkung n keret mak n ayah saya cakap jangan bagi sayur celery tk elok bagi kat arnab ni

  11. June 13, 2009 at 9:22 pm

    Hello Mummy Ina,

    1) Nico pernah try potong kuku anak rabbit pada umur 4 bulan dan secara tak sengaja terpotong sampai ke isi kuku. Padahal time tu Nino potong cuma 2mm dr hujung. Kuku arnab Nico warna gelap, jadik memang susah nak potong. Kalau kuku arnab Ina berwarna cerah, Ina boleh memotong kuku tersebut, cuma pastikan Ina potong 2-3mm dr daging.

    2) Kat tempat Nico ada supplier yang jual cage murah, cuma Nico ni di Penang. Maybe Ina boleh try beli lagi sebiji cage 3ftx2ft tu, buka satu besi tepi cage tu dan cantumkan side by side menggunakan cable tie. Maka dapatlah cage yang bersaiz 6ft x 2ft. Cage yang besar (tinggi) selalunya bersaiz 3ft panjang x 2ft lebar x 5ft tinggi tu tak salah kalau nak guna, cuma kena pastikan tak terlalu tinggi. Sebabnya, kalau rabbit terjatuh, takut menyebab injured pulak pada rabbit. Maybe Ina boleh try buat sendiri cage menggunakan NIC Condo idea. NIC ada dijual di Malaysia pada harga RM6 sekeping. Check this out:

  12. June 13, 2009 at 9:32 pm

    3) Arnab bukan macam kucing. Kucing kena vaksin setahun sekali. Tapi untuk arnab, Ina perlu bawa arnab tu untuk deworm. Kalo tak silap Nico, 6 bulan sekali. Kalo Ina selalu lepaskan arnab2 tu di rumput, memang kena deworm. Tapi kalau indoor rabbits, jarang nak dapat internal parasites nih.

    4) Kekerapan membersihkan cage bergantung kepada rabbit2 Ina. Kalo rabbit2 Ina tu dah litter-trained, Ina cuma perlu membilas litterbox diorang sekali sehari (kalo berkongsi 1 litterbox). Kalau dalam litterbox tu Ina ada taruk litter material seperti Woodypet, Ina cuma perlu buang Woodypet tu 2x seminggu, bergantung kepada penggunaan.

    P/s: Nico dah reply soalan no 1 & 2, tapi sbb Nico ada sertakan link, maka kena tunggu LB approve baru dia akan appear. Bersabar ye ;)

    Miss Nico

  13. 25 comey
    June 15, 2009 at 12:45 pm

    Hi LB.

    rabbit i ada 2ekor n 2dua jantan n umur 3bulan lebih. tapi malam tadi i pelik la tgk rabit i. nape yang sekor baring n yg sekor lagi jilat2 kepala yg baring tu n terus naik atas badan dia n jilat2 lagi sampai ke ekor dia. nape ye? tak kan dia mengawan kot sbb dua dua jantan.

    saya dah terberi rabit saya tu makan kangkung. apa efeknye ye? risau la… sayur celery yg biasa jual d pasar raya tu boleh bagi ke? kena bagi dia makan sayur tiap2 hari ke?

    • June 26, 2009 at 3:25 am

      Comey komfem ke dua2 jantan?
      Licking = grooming.

      Kangkung boleh menyebabkan angin. Tapi kalo tak cirit birit dan najisnya biasa saje, tak perlu risau sangat. Sayur2an ni Nico bagi sebagai pencuci mulut je. Bagi sedikit setaip malam. Selang2 dengan buah-buahan.

  14. 27 3bit
    June 15, 2009 at 7:05 pm

    LB or Nico,
    Masa beli rabbit2 3bit, (1 bulan) orang yg jual tu kata, sepasang…
    So masa dah besar ni 5 bulan, yg seekor tu nampaklah kejantanan dia…
    tapi yang seekor tu takleh nak check sebab langsung takleh nak dipegang..
    Kadang2 3bit nampak yg dikatakan betina tu masa rebut2 makan naik keatas yg jantan dan buat spt yang jantan buat masa nak mengawan.. terbeliak jugaklah mata 3bit.. tapi jarang2 sangat la.. so macam mana tu?

  15. 28 comey
    June 26, 2009 at 1:38 pm

    kalau rabbit tu jantan dia ada testicles & yg betina takde testicles kn? ni saya rujuk dari lmn kebun arnab ar-rasya

  16. 29 alia
    July 2, 2009 at 7:16 pm

    bleh tnya tak?????????
    apa tanda2 arnab bunting?????

  17. 30 mieza
    August 14, 2009 at 3:13 am

    hi, saya dah 2 bln pelihara rabbit..tp dua hari lps my rabbit mati…sedih sgt. nak tahu, apa punca rabbit blh mati? tinggal sekor je. rabbit kena ada pasangannya ke?

  18. 31 edika
    August 20, 2009 at 10:00 pm

    saya memelihara arnab but confius ckit…boleh x arnab yg bersaiz kecil ddiberi carrot,,

  19. August 20, 2009 at 10:02 pm

    ssaya memelihara arnab but confius ckit….boleh kew arnab bersaiz kecil makan carrot…?

  20. August 20, 2009 at 10:03 pm

    saya memelihara arnab but confius ckit…boleh @ tidak arnab bersaiz kecil memakan carrot?

  21. 34 pupplegul
    September 8, 2009 at 10:39 pm

    i nak tanya perlukah meletakan woody pet dalam sangkar?
    dan kalo dibawa travelling,mereka x sejuk atau panas kew dalam kereta??

  22. 35 aini
    October 3, 2009 at 8:38 am

    baru ni saya beli arnab,beberapa hari arnab saya mati.

  23. 36 aini
    October 4, 2009 at 8:43 am

    arnab saya cirit birit apa yang patut saya lakukan..

  24. 37 lion
    October 5, 2009 at 5:54 pm

    arnab sya jns angora..ia betina..APA tnda arnab itu beranak??????

  25. 39 pija
    October 9, 2009 at 11:53 pm

    saya nk bela arnab tapi tak tahu apa keperluan yang wajib untuk arnab macam sikat, makanan nya, air minuman nya..

  26. 40 nor nadiah
    October 16, 2009 at 8:23 pm

    Saye ada dua ekor arnab,yang satu tu dia mengalami gumpalan bulu pada bdn dia.saya confius sikit sebab saye takut terpotong dagingnye.so saye nk tanye cmna nak selesaikan masalah itu?.satu lagi saye nk tanye bolehkah saya memberi arnab saye vitamin di kedai lain selain drpd klinik haiwan.

  27. October 19, 2009 at 6:51 pm

    hi LB,

    seronok saya apabila jumpa web LB nie…banyak info dan pengetahuan kat cni..saya nk tnya sket…

    baru2 nie saya jumpa vet utk cek arnab saya..arnab saya mengalami bulu gugur di bahagian tengkuknya…vet kata arnab saya kena ‘Cabis’..cabis nie kudis buta ker??..Vet bg krim sapu dan kena 2 suntikan (lupa la suntikan apa) as prevention..

    dan tadi..baru sy perasan lagi seekor arnab saya mengalami masalah bulu gugur bhgn bawah badannya..nampak cam ada bulat2 kecil cam spora..adakah lagi seekor arnab saya nie pun mengalami masalah Cabis?

    utk pengetahuan, kedua2 arnab nie bukan diletakkan di dalam sangkar yang sama..

    terima kasih LB.

  28. 42 farisha
    October 26, 2009 at 9:58 am

    Rabbit tak boleh makan kangkung terlalu banyak. getah pada batang kangkung boleh buat rabbeit sakit….. kangkung perlu dijemur hingga layu……………. pemberian vitamin perlu diberikan jika rabbit tiada selera makan.

  29. 43 mase
    October 28, 2009 at 11:15 am

    sapa tau..beraper umur matang rabbit..maksud saya dah boleh di kahwinkan…
    tgk yg jantan dah miang miang keladi…tuuu…

    • 44 lazybunnys
      October 28, 2009 at 11:54 am

      tahap matang arnab adalah berbeza beza .. biasanya arnab betina matang lebih awal dari yang jantan. kalau baka yang sedang, yang betina dalam 4-5 bulan dah matang yang jantan pulak dalam 6-7 bulan.

  30. 45 mase
    October 28, 2009 at 11:22 am

    nak tanyer lagi…kenapa testicles dia macam sedikit bengkak…tanda dia dah matang ker??
    ade effect aper aper tak…sebab saya belom boleh kawinkan dia…girlfriend dia kecik lagi…
    budak bawah umur…salah di sisi undang2 hehe////

    • 46 lazybunnys
      October 28, 2009 at 11:59 am

      Arnab jantan atau betina sebenarnya tidak menjadi masalah jika dipelihara sendirian, yang bermaksud tidak mempunyai pasangan. Jika anda rasa arnab anda kelihatan seperti ingin mengawan sebenarnya ia adalah salah satu cara ia menunjukan ia menandakan kawasannya. Arnab bukanlah seperti hauwan lain yang mempunyai waktu aktif untuk mengawan. Ia mengawan pada bila bila masa sahaja sekiranya ada pasangan. Dan harus diingat arnab tersebut hendaklah matang.

  31. 47 mase
    October 28, 2009 at 12:13 pm

    tq LB…saya risau takut arnab saya stress tak dapat pasangan…
    saya bela lion head jantn…dan anggora betina…holland lop..on the way..kayuh slow slow..
    sambil2 belajar…tak suka bela byk byk..kot suatu hari takde masa nak jaga…

    biar sedikit.asal kita boleh jaga seumur hidupnyer…target kalo dah dapat baby..
    nak jual jer kat kawan kawan….yg berminattt

    hore…

  32. 48 mase
    October 30, 2009 at 10:11 am

    kalo LB atau kawan2 lain boleh tolong saya carikan..pure breed Holland Lop…ade certificate…
    bleh bagi information tak..kat mane…harga camnerr?? tgk dlm mudah.com…tgk macam tak pure

  33. 49 naim
    October 31, 2009 at 4:17 pm

    saya bela arnab sudah 3 bulan tapi bulu arnab saya sentiasa botak kenapa?

    • 50 lazybunnys
      October 31, 2009 at 11:52 pm

      Arnab biasa mengalam Molting .. kadang kadang 3 bulan sekali atau lebih kerap. Molting adalah proses arnab mengalaman keguguran bulu yang agak serius . Tapi ini bukan masalah serius, ia adalah normal. Jika keguguran bulu itu berlaku bertompok tompok dan berkelemumur, arnab mungkin mengalami masalah mites atau kutu. Bawa jumpa vet itu dapatkan rawatan.

  34. 51 naim
    October 31, 2009 at 4:25 pm

    sya nak tahu dgn lebih detail mngnai rumput alfalfa…rumput ni ada terdapat ke di persekitaran rumah?

    • 52 lazybunnys
      October 31, 2009 at 11:56 pm

      Mengikut pengetahuan saya, rumput Alfalfa tidak terdapat di kawasan rumah. Rumput ini biasanya diimport dari luar negara dan ada dijual di pet shop yang terpilih dan juga secara online. Walaubagaimana pun sektor pertanian di Malaysia sekarang ada menusahakan tanaman Rumput Alfalfa ini, bagi tujuan perubatan.

  35. 53 maizatul
    November 2, 2009 at 7:33 pm

    hai LB.. saye baru bela 2 ekor arnab jantan 5 hari lepas.ade orang beri.umo n jenis saye xtau pulak.yg biase je kot. saiz dia aii nk cakap pon xreti.tapi xbesar sgt xkecik sgt. awl2 dulu saye bagi dia kankung dgn karot.pastu saye ade beli dedak arnab yg rm4 sekilo.saye still student so xder modal sgt nk beli ape2 yg mahal. tapi saye teringin nk yg terbaik untuk arnab saye. n nk belikan sangkar baru. boleh x LB ajar saye cara menjaga nye dgn betul tapi bersederhana.n cadangkan saye tempat2 yang saye boleh dapatkan barang2 penjagaan arnab yg berpatutan area seremban sbb saye belajar di mantin. saye selalu lepaskan arnab dirumah. dia suka uk2 di dapur.kat sudut tertentu. selain tu saye ade bagi dia minum susu nespray. yang saye pelik arnab saye tu suke gigit kertas n kotak.xsilap saye dia mkn kertas tu kot.tolong saye.saye xnk arnab saye mati. kalu bleh ym lah saye kat hideaki_757sword@yahoo.com.

    • 54 lazybunnys
      November 3, 2009 at 11:41 am

      menjaga arnab nie tidak lah semewah yang disangka. Pastikan keperluan Basic atau asasnya ada dan yang penting persekitaran selamat dan bersih dia akan sihat. Cuma kalau boleh elakkan beri kangkung yang banyak. kerana getah pada kangkung boleh menyebabkan mulut arnab berkudis. Dan juga had kan pemberian sayuran hijau atau carrot hanya 2-3 kali seminggu dan dalam kuantiti yang sederhana. Arnab tidak perlulah diberikan susu seperti kucing. Cukup sekadang air yang bersih. Arnab memang suka mengigit kertas dan kotak. Sudah menjadi habit dia.

  36. 56 maizatul
    November 2, 2009 at 7:35 pm

    n ajar saye plis camne nk ajar arnab ni gi bilik air.awk ckp arnab bleh dilatih. camne tu.saye tinggal di apartment.

  37. 59 Nadia
    November 16, 2009 at 5:55 pm

    Hye LB,nk tanya skit,arnab sy baka lion head,2 ekor….sekor jntn,sekor betina…dua ekor ni dh nk dkt umur 1 tahun….arnab betina tu dh branak 4th batch smlm…(15 Nov.) yg pelik nya,arnab betina sy tu lahirkn sekor je baby rabbit…pdhl sblum ni,dia lhirkn 5 ekor baby rabbit (3rd batch) dua bulan lepas…nk minta tolong pndpt LB,mna tau dia sakit ke ape…
    terima ksih mnjwb^^

  38. 60 Nadia
    November 16, 2009 at 6:52 pm

    n satu lagi,arnab sy tu x pnh susukn anknya,sy yg kena susukn ank dia tu,psstu dia pnh gigit ank dia,perlu sy asingkan diorg?
    thnx LB^^

  39. 61 nuwairy
    November 28, 2009 at 8:14 pm

    saya ade 2 rabbit jenis anggora.sygnyer rabbit sy mule2 je cantik.lepas tu diaorg semua dapat penyakit kurap yg berkuping kuping kat telinga dan hidung.apabila mandikan,ade setgh kurap yg jatuh.sy dah try taruh cream anti fungus tp xberkesan pun..knp rbbit sy jd mcm ni??sy dan kakak slalu mandikan mereka.

  40. 63 diddy
    November 29, 2009 at 4:35 pm

    Helo.. Saya baru bela arnab tapi kurang pasti dari jenis apa. Rakan saya dah bela setahun arnab tu dan kerana malas nak jaga, dia bagi kat saya sepasang. Bila terbaca kat satu website tu, dia kata untuk kahwinkan arnab, kena masukkan betina ke dalam sangkar jantan dan bukannya sebaliknya. Adakah ini bermakna, sebelum dikahwinkan.. arnab-arnab ini kena diasingkan sangkarnya? Bermaksud jantan tinggal di sangkar lain dan betina di sangkar lain.. bila tiba waktu mengawan baru masukkan betina ke sangkar jantan. Begitu kah?

  41. 64 wany
    December 1, 2009 at 3:51 pm

    Hye LB..sy mpunyai 2 ekor arnab.dua2 jantan.umur dlm 7-8 bln.arnab sy yg sekor ni garang sgt2.nape ek?abes tangan sy dicakarnya time nk bg dia mkn.smbil mendengus plk tu..pastu sll gigit2 sangkar mcm tanda tak puas ati.yg sekor lg tu cool je.dorg ni tak blh duk dlm 1 sangkar.msti bergaduh sampai tercabut bulu & lg 1..bekas air mcm mana yg bgs utk arnab?yg botol gantung tu ke atau yg bekas biasa?pls ek tlg gtau…tq

  42. 65 jezz
    December 10, 2009 at 11:04 pm

    hello lb jezz dcni nk tyna psal rabbit sy….sy dh bela rabbit sy slama 2 tahun dr die baby lg…rabbit sy nie betina sy nk tyn apakah akibat nya klo rabbit sy nie x dkawin kan dan ape kesan nye…..ayah sy jga ade bela rabbit tp jenis baka yg sgt besar dan sdangkan rabbit sy nie sparuh saiz dr rabbit ayah sy dan rabbit jantan ayah sy lbih muda umur die dr rabbit btina sy tp die tlalu bsar bleh kah sy kawin kan die…..????

  43. 66 jezz
    December 10, 2009 at 11:13 pm

    sy nk tyn rabbit sy nie suke mggaru telinga,mata n hidung die kdg2 smp luke n tggl bulu kat area die garu 2,stiap ari sy bersihkan tmpt die tp die ttp mcm 2 jgk,sy risaukan rabbit sy apakah ubat atau krim sapuan yg dpat mbantu rabbit sy….dan apakah nama ubat yg boleh sy dpatkan d pet shop dgn mudah…..bantu rabbit sy…..=(

  44. 67 rubi
    December 14, 2009 at 2:58 pm

    Hi..

    Baby rabbit saya baru 2 weeks dan baru je buka mata semalam. Tghari tadi anak saya yang 5 tahun pegang dan terlepas so jatuh ke atas lantai rumah. Baby tu menggeliat2 macam sakit. Saya rasa tangan dia macam patah atau terseliuh sbb dia tak boleh gerak dah..kesian sungguh..saya dah bubuh minyak gamat kat tangan dia tu.

    Apa yang perlu saya buat ni..ni first time dapat baby dia. Ada 5 ekor tapi cuma satu je dapat diselamatkan sbb rabbit tu beranak waktu kami tak de kat rumah..

    Saya sedih sgt2. Please advise apa yang perlu saya buat…

  45. 69 adiba
    December 20, 2009 at 9:52 pm

    Saya ada tiga ekor arnab, dua ekor betina dan seekornya jantan.Salah seekor arnab betina itu barlainan jenis dengan dua ekor yang lain.Saya meletakkan kesemua arnab tersebut di dalam satu sangkar. Sejak seminggu ini, saya perhatikan kedua-dua ekor arnab betina tersebut menggigit bulu arnab jantan sehingga menampakkan sebahagian kulitnya.Apa yang perlu saya lakukan untuk mengelakkan kejadian ini berulang lagi dan mengapa ianya boleh berlaku?

  46. 70 acap
    December 21, 2009 at 2:19 am

    hye LB sy nk tnye ni.
    kalau saya beli arnab baru.
    pas2 kite nk satukan arnab lame 2 dgn arnab baru dlam satu sangkar boleh ke.?
    dorang x fight ke.?
    or nk tungu brape lame baru satu kan dy.
    2 2 ekor arnab 2 jantan

  47. 71 den
    December 27, 2009 at 4:41 pm

    Hai LB,

    1. Adakah LB ada menjual Holland Lop Rabbit?

    2. Bagaimanakah sy hendak tahu baka Holland Lop tu benar2 berkualiti tinggi?

    kerana sy amat berminat dengan arnab tetapi sy kurang tahu tentang arnab jenis ni.

  48. 72 picchi3s'ha
    January 3, 2010 at 7:53 pm

    to LB…..actually sha bru ble rbbt ni dh nk dkt 2bln sekor jntan sekor ag btine….yg agk mushkil lh kn…. rbbt sha yg btine 2 dr tmpoh sha bli until now sha tgok size dy kecik 2 jerk…xbsr2 pon….sme jerk cmgitu……….np erk????? nk kate sha xbg mkn sha rse ckop jek…..b4 nih gk sha pnh bg mkn alflfa,now x la,sha bg mkn pellet lak…d sbbkn pemakanan dorg brubah2 ke dorg jd cm 2?????? nk bli alflfa lik tp cni pyh la nk dpt…

  49. 73 picchi3s'ha
    January 3, 2010 at 8:06 pm

    LB, tol ke rbbit lh mnum air slain skyjus a.k.a air msk or mineral??? sha pnh dgr2 gk de yg kate lh bg mnum air kopi….TOL KE???? dorg siap ckp ble bg mnum air kopi 2 t blu dorg tumbuh cntik… YEKER????

  50. 74 ieyda
    January 28, 2010 at 1:41 pm

    sye nk tyer…sye br jew bela arnab…sye x tahu arnab sye dr jenis baka apa.arnab sye bermata merah dan bulu dye halus dan lebat.bulu arnab sye mudah tertanggal.baru2 nie sye tgok bulu arnab sye terutama skali pada bahagian leher dye hilang dan mnampakkan kulitnya yang merah…2 sangat mrisaukn sye terutama skali arnab yang sye masih kecil.bulu arnab sye terus tertanggal pada bahagian yang lain selain pada bahagian leher.adakah sebab arnab sye nak bersalin bulu atau ia akibat kesan dari tindakan sye yang memandikanya tempoh hari akibat cirit birit???walaupun sye telah memberinya cecair yang dicadangkan oleh pemilik kedai haiwan tersebut untuk melebatkan bulu tetapi masih tiada perubahan malah bulu arnab sye tetap gugur.sye harap LB bleh tolong sye…

  51. February 2, 2010 at 5:01 pm

    camni citer dia, suatu ari arnab sy beranak dpt 5 ekor, mase tu ibu arnab tu pelik skit , dia wt bodo je nan babynyer. malah smpai dia tepijk baby dia. pas 1 hari kte tgok 2 ekor arnab mati abis bersemut arnab yg mati 2.. pas tu kitorg asingkanla.. ditempat yg lain.. tibe2 2 ekor lg mati, bersemut jgak. las skli kitorg amik seekor baby anab yg tggl letak stu kotak kecik. dikelilingi air di suhu bilik yg bekipas spaya x digigit semut. malh tetp mati tnpa dgiigit smut.. cmner nk jage baby arnab yer?? letk kt ibu dia, dia pijk baby dia. adus pning lar..

  52. 76 mizah
    February 4, 2010 at 8:50 pm

    salam…
    arnab saya ada dua ekor…keduanya suka gigit atau mencabut bulu pasangannya…patutkah saya pisahkan supaya bulu arnab yg gebu tu tumbuh semula.

  53. 77 masitah
    February 14, 2010 at 7:39 pm

    salam, saye baru saje memelihara seekor arnab namun amat menyedihkan arnab saye mati.. mula2 dia cirit birit akan tetapi baik dan pulih selepas tu.. sebelum ni saye bagi dia makan sayur hijau yg dibeli kt kedai.. sampai 1 hari tengah malam arnab tersebut nampak kelaparan tapi saya kehabisan sayur hijau .. dlm kebimbangan saye terus bagi dia makan carrot yang saya simpan seminggu dalam peti sejuk bagi dia makan.. pada keesokan hari dia mula cirit birit dan semakin lemah dia.. dan amat menyedihkan semasa dlm pjalanan saya dgn suami ke klinik haiwan arnab kesayangan saya mati..

  54. 78 LiLy
    February 24, 2010 at 8:29 am

    ai…sy br bela arnab,x smpai seminggu pun lg..sy nak tau sangat tentang jumlah kuantiti makanan dalam satu hidangan..sbb senang nak budget2 mknn die..erm..setakat ni sy bg pellet die tp bile die makan msti jatuh2 ke bwh cage sbb die suke masukkn kaki die skali dalam tmpat mknn tu..ade jgak sy bg carrot n kangkung die mkn sepah2 jgak..mcm mane ye..blh bg advice tak?thanx..

  55. 79 nana
    March 9, 2010 at 7:46 pm

    salam~
    saya nak jwpn,mcmna nak kasi si ibu lebih menyayangi anak??sbb arnab sy dia tak kesah langsong pasal anak dya…
    itu yg mmbuatkan sy risau…
    takot dya tak bg mnm susu…
    nanti mati pulak~

  56. 80 Nomie
    March 18, 2010 at 9:27 am

    Arnab sy kuat makan mcm tiada hentinya. Bole bg tips berapa kali sehari untuk feed dia dan jenis makan menegikut serving tima. TQ

  57. 81 Mastura
    April 2, 2010 at 9:14 pm

    Hi…LB,
    Saya dah 2 kali beli arnab Lion Head…yang seekor tu dah mati…sedih saya x mkn 2 hari. Kerana minat dan syg sgt jadi beli pula 2 ekor lagi baka yg sama Lion Head.
    Masalah saya, telinga arnab saya berkurap dan telinganya dah carik-carik, kesihan dia. Saya dah ke Pet Shop bertanyakan masalah dan dicadangkan Spray ubat pada telinga tapi masalahnya masih sama.

    Masalah ke 2,
    Bolehkah arnab hidup dalam keadaan cahaya terang setiap masa kerana arnab saya letakkan di bahagian dapur bila malam lampu di dapr tetap nyala.

    Tolong ler, kesihan arnab saya.

    Sekian, terima kasih.

  58. 82 Z
    April 3, 2010 at 5:01 pm

    Hai…Nak tanya sikit..Saya ni baru bela arnab.Tapi knpa arnab selalu kencing di sudut sangkar???

  59. April 3, 2010 at 5:02 pm

    hye lazzybunny ! i ny bru bela arnab .
    mne i bole cri HAY kat malaysia ye ?

  60. April 3, 2010 at 9:08 pm

    Salam bro,
    Dapatlah kiranya bro brkgsi skit pengalaman.Saya ada terbaca dalam satu blog,hay diberi pada waktu panas seminggu 2-3 kali dan waktu sejuk setiap hari.Apa pndapat bro?dan ada juga saya terbaca blh diberi setiap hari.

  61. 87 miera
    April 5, 2010 at 11:15 pm

    hi LB..sy bela sepasang angora berusia 1 bln lbh..sy bg die makan pellet dengan alfalfa king..prob sy ialah, mereka kerap sakit perut dan cirit birit. puas saya merawat nyer. dh msk 3x dlm 1 minggu sy pergi ke kilink dan berikan ubat yang dicadangkan oleh doktor. selepas itu, mereka akan sht kembali. namun, selang beberapa hari, masalah yg sama akan berulang.sy xtahu pe lg silap nya..tolong la saya..saya dh naik penat dan tension sbb risaukan mereka ini…

  62. 88 deeS
    April 10, 2010 at 10:50 pm

    salam..
    saya ada sekor rbbit yg bru brnak last 2 week..nk tny..dkt bhgian bwh bdan dia, tmpat susukn baby dia mcm luka n ada nanah..ape ptot sy wat?, coz rsau bby dia might have problem utk mnyusu..
    mcm luka pown ada coz bla sy pgang, area tu mcm kras..npe ye?..1 dari ank2 dia ada mcm spot nnah dkat bwh kwsan mulut dia, npe yea…bjngkit dr mom dia ke?bhye x?
    sy rsau tkot pape jd dkt mak dia coz bby dia kck ag…help me LB..?

  63. 89 Angelia
    April 16, 2010 at 2:02 pm

    Hey,i want ask u 1 question.I have a rabbit but one by one die and how to do?

  64. 90 Faten
    April 21, 2010 at 5:04 pm

    Hai arnab sy telinga bengkok nk buat cam mne?

  65. 91 lulu
    April 28, 2010 at 11:23 am

    ai..nk tnye…sye bru je bela rabit nie…sb de org bg..dah besar dah…tiap2 pg n ptg lepaskan kat keliling umah n die mkn rumput2 kat umah tu…kre ok x??

  66. 92 yan
    May 1, 2010 at 4:45 pm

    tolong saya LB……..rabbit saya tak nak makan tak nak minum since pg tadi…. saya risau la…. pd td ada kencing kaler kuning….rabbit saya sakit ke..? huwaaa…tla la saya…takde pengalaman sangat bela rabbit ni…..saya takut kehilangan babbit saya…

  67. 93 ja
    May 3, 2010 at 11:06 pm

    sy pn de prob cm z..tp masalah ni lg besa..hu3 arnab sy si boboy da mcm vakum,sume bnde die mkn..sy risau kn kesihatan die…mcm ne nk mwt ek? selain tu sukar tuk melarang habit nye mengutip habuk2 dan d mkn..and pe kesan kalo die mkn daun y tidak di kering kn dgn belebihan?

  68. 94 iza
    May 6, 2010 at 11:11 am

    Salam, sya baru bela arnab anggora dlm umur 2 bulan, nak tanya kenapa ada kesan macam cairan pekat warna susu atau coklat campur dgn kencing arnab? apalagi yang saya perlu bagi selain pellet dan banyak mana?

  69. 95 hafizzah
    May 13, 2010 at 11:04 pm

    hi LB,,,!i br beli sekor arnab…dlm sebuln lebih je…act ni 1st time bele…nmpk arnab comey trus je beli…x planning pn…so nk kc mkn ape yer..bg carrot xnk…epal pn sket2 je…xnk mkn sgt..pellet lgsg xnk mkn…sangkar ltk dlm sgkar hamster je…tp ssh gk klu die kencing…pas2 diex buang air besar lgsg…kencing pn skali sehari…so LB my question is nk kc die mkn ape n perlukah saye beli sekor lg???;(

  70. 96 shamira
    May 15, 2010 at 2:10 pm

    saya nk tnye..arnab cakar org x…mcm kucing 2

  71. 97 rozie touch
    May 31, 2010 at 4:10 pm

    hi,
    saya baru jer bejinak2 nak membela arnab ni. aritu de beli sepasang. saya bagi makan kangkung jer n sayur2 lain. tapi x lama tu mati 2,2 skali. ni baru je beli lagi sepasang. kalu x silap jenis angora mix ngan kampung punye.boleh ke bagi arnab ni makan dedak tu je sbb org yg jual kat saya tu cuma bagi makan ni je. pastu, bekas air camne yang sesuai utk rabbit nih coz nampak cam dia x minum jer..dah la cuaca skrg ni panas..camne ek

  72. 98 k2
    May 31, 2010 at 11:53 pm

    Salam..Arnab yang mengalami kurap perlu segera ke VET untuk suntikan. Suntikan lebih berkesan untuk merawat penyakit tersebut. Jangan tunggu lama-lama. Nanti lama-lama dia K.O….:(

  73. 99 fiqrul hairi
    June 9, 2010 at 4:11 am

    salam….klau kaki arnab luka smpai kluar isi nak bubuh ubat ape? gamat boleh ke untuk luka mcam 2.

  74. 100 amirah bt ismail
    June 26, 2010 at 1:13 pm

    assalamualaikum..saya baru membela arnab…tp saya takut utk menjaganya..bukan apa..saya takut dier cepat sakit atau mati…bolehkah arnab di letkkan di dalam rumah?..tetapi dalam sangkar?..adakah arnab perlu tempat yang selalu sejuk?…kalau pg kita bg arnab makan pellet..tgh hari boleh bg makan sayur kah?..dan malam juga sayur?…atau malam tidak payah bg makan?…adakah arnab mudak dijangkiti kutu?…kalau arnab yang telah besar, adakah saya perlu bg minum susu lagi?..dan jkalau perlu susu yang macam mana?

  75. July 1, 2010 at 3:47 pm

    hye…..
    sy ada seekor arnab tetapi arnab itu cedera….
    bulunya seperti digigit kucing….
    macam mana nak rawat arnab saya itu????
    macammana nak tumbuhkan bulu arnab tu balik….
    boleh x kaki dia pulih????
    macamana kalau saya letak ubat kuning????
    boleh x reply kat fb saya….
    -alyanaby@yahoo.com-

  76. 102 shalina
    July 5, 2010 at 5:34 pm

    nak tahu macam mana nak jaga arnab yang berwarna putih…///
    maaf leena hm bi…
    le x explain in bm??? please…
    leena x nk kehilangan arnab leena….

  77. 103 suria pagi
    July 6, 2010 at 10:56 am

    saya ada 3 ekor arnab.erm die kuat sgt minum susu.sllu sy bg susu pekat manis.bgs ke x? lg 1,mane nk dptkn susu terbaik utk arnab.n mne nk dptkn rumput utk arnab?

  78. 104 nia
    July 11, 2010 at 11:13 am

    saya ada bela lionhead rabbit n angora rabbit …….diorang asyik kawin jerrrr…. tapi macam manerrr nak tahu arnab kiterrr bunting ke tak….tapi yang btina botak botak lpas breeding…knaperrr yerrrr,,,,tolong bantu saya LB…..tq………………….

  79. 105 salleh putrajaya
    July 12, 2010 at 8:57 am

    nama yang saya cadangkan kepada arnab yang tiada nama lagi..1.PARIS 2.GUCCI 3.NY 4.TORRY 5.CHICHI x pun yang paling best mcam nama arnab kawan baek saya 6.ROSHAM NOR haha…

  80. 106 salleh putrajaya
    July 12, 2010 at 9:04 am

    oh sorry kawan saya tu memelihara hamster bukannya arnab.Rosham Nor tu besar nampak macam arnab la pulak.tapi nama2 tu still leh guna untuk rabbit jugak..tq

  81. 107 hadi
    July 17, 2010 at 3:08 am

    assalammualikum…sy nak tanya..arnab saya umurnya dah 1 tahun 4 bulan…apa yg merunsingkan bulu arnab saya tu berterbangan dan tercabut???

  82. 108 nabil
    July 20, 2010 at 9:35 pm

    Hi LB;
    Tolong la saya macamanna nak jaga anak arnab yg baru lahir.Perlu ke saya asing bapa arnab pasal ada orang cakap asing kan bapa arnab nanti dia makan.Pasal kali pertama semua anaknya mati.Jadi sekarang baru beranak dah mati seekor tolang macamana nak jaga?

  83. 109 sinar
    July 30, 2010 at 6:31 am

    Slm…

    Sy br semgu bel arnab lion head sepsg. Masalahnya masa br beli tu lps je sampai rmh dlm 2-3jam si jantan mati. Tak tau apa punca matinya sbb sy cuma sempat tukar kertas alas dulang sgkar je..Mkanan cuma bg apa yg ada dlm sgkar masa org kedai bg tu je. Lps tu org kedai ganti si jantan tu dgn yg br pd hari yg sama. Masalahnya lps semgu si betina pulak mati. Adakah sbb sy beri mkn celery+karot dlm semgu ni ? Umo lion head ni tak pulak sy tau brape sbb org kedai pun tak tau umonya. Cuma tau jns lion head shj. Tp org kedai ada bgtau sy jgn bg mandikan lgsg lion head ni dan jgn bg mkn karot dll selain pellet/rumput kering tu je. Tp dia ada bgtau jgk klu nak bg jgk mkn cmni bg dlm kuantiti skit je dlm semgu sbb takut perut dia tak tahan. Lion head ni sy letak dlm sgkar di dlm rmh (dapo) sbb di phmkan suhu bilik yg sesuai utknya.

    Sy nak minta tip2 dr u dr jns mknan+penjagaan utk lion head yg sebetul2nye..Sy mmg takde pengalaman bela arnab. Hrp sgt u dpt bantu sy..
    Tk.

  84. 110 sinar
    July 30, 2010 at 7:17 am

    Owhh..lupa pulak nak bgtau..lion head sy tu saiz dia kecik lg cm dlm 2-3bln umonye..

  85. 111 ena
    July 31, 2010 at 1:06 am

    salam, sy baru beli arnab. x taule jenis aper. cross ape ntah. camner nak jaga rabbit nih. betulke x bule angkat2. rabbit tu baru 1 bulan. bila nak bagi makan sayur?

  86. 112 nasir
    August 4, 2010 at 3:53 pm

    hello LB,
    saya ni baru bela arnab…
    skrg arnab saya tak mau makan cuma kadang je..
    mungkin sangat lapar..saya cuba beri makan yg lain macam sayur,biskut dan juga nasi.. dia cuma makan sedikti saja. arnab saya juga demam kata pembantu doktor haiwan..air kencingnya juga warna tidak seperti biasa. kenapa ya???
    tolong beri tunjukajar serta nasihat pada saya

  87. 113 ara
    August 5, 2010 at 5:02 pm

    apa makanan yang sesuai untuk arnab yang berumur 6-7 bulan selain daripada Alfalfa hay??

  88. 114 ara
    August 5, 2010 at 5:04 pm

    apa makanan yang sesuai untuk arnab yang berumur 6-7 bulan selain daripada Alfalfa hay??:3

  89. 115 badrul
    August 11, 2010 at 11:14 pm

    boleh ker sy bg arnab makan buah yg masam seperti epal hijau…lagi satu saya baru buat sangkar untu arnab…keluasan dia sesuai untu masukan 30 ekor arnab..perlu ker sy buat bilik berasingan selain bilik untuk dia beranak

  90. 116 bella
    August 14, 2010 at 12:43 pm

    di petshop byk dilihat tali untuk arnab, tali yg digunakan untuk membawa arnab bersiar-siar..
    adakah ia bagus untuk dipakaikan kepada arnab? adakah ia akan mendatangkan stress kepada arnab?
    terima kasih :)

  91. 117 dyann
    August 15, 2010 at 8:17 pm

    napa telalu banyak sangat bulu arnab 2 blh gugur? da over sangat ne..merisaukan sngt la.. makanannya hanya pelet dn carrot jak,coz lau da mkn lain2 mesti blaku crit beret.. and da suka minum manis jak,utk pgthuan arnab sy da brumr setahun lebih dah…

  92. 118 shah naqiu
    August 23, 2010 at 5:58 am

    lb….sye bru je bela rabbit dlm 3blan..die da bsar tp xsure umur die bpew…sye nak tanye rabbit sye slalu mengawan tp xbunting pun..kalo nak tau die ngah bunting camne ar???

  93. 119 cilibit
    August 23, 2010 at 10:03 pm

    salam LB..
    saya nk brtnya..arnab saya ni jenis apa ya..pnjual tu kata jenis ni tk pndai besar n bulu dia pn x pndai gugur..bulu arnab saya ni mcm carpet..ada jg pnjual tu bgtau saya tp saya lupa la apa yg dia ckp kn tu..sussah betul nk paham org cina yg cakap bahasa melayu ni cina dia pekat saangat…
    arnab saya pn tk mkn pallet n rumput yg saya bili??
    ari2 saya bg mkn carrot ok ke????
    brapa ari skali kita kena bg arnab mkn???(koz saya tgok mknan dia cepat sngat abis)
    kena bg arnab saya ni pasangan ke koz arnab saya ni jantan???

  94. 120 shidah
    August 24, 2010 at 11:50 pm

    Salam…saya nak tanya, blh ke saya tak beri pallet kat arnab saya
    sbb arnab saya lebih menyukai carot dan makanan apa yg kami makan terutamanya
    aiskrim

  95. 121 insyirah
    September 19, 2010 at 4:06 pm

    sy nk tny,sy ad bela rabit 12 ekor dlm cage la..cage sy cuma ad 9 je..so,klu sy cmpur 2ekor sekali boleh ke??x gadoh? sy try la letak betina ngn jantan satu cage,asyik dok megawan je..
    tp, x beranak-beranak pon..pastu,ptg2 sy sllu la lepaskn arnab2 tu bermain kt tanah..
    dorg hapi sgt..lari sana sini..tp maslhnya,yg jantan asyik dok bekelahi dgn jantan je..
    knp ea??mmg x boleh dlpskan bersama ke??

  96. 122 ain fain
    October 6, 2010 at 10:57 am

    salam…nk tnya nih..cmnew kalau arnab tu cirit birit??apa harus buat?ar2 bli arnab..dy bg vitamin..tp mcm nk mujarab je….

    • 123 lazybunnys
      October 26, 2010 at 10:06 am

      jika ranab terlalu muda, masalah ini biasanya akan membawa kepada kematian, dan masalah ini biasanya menjadi punca kematian arnab yang paling serius. Punca nya adalah umur arnab yang terlalu muda yang tidak mendapat susu dari ibu. Vitamin tidak dapat menghentikan masalah ini. hentikan memberi sayur2an atau buah. Berikan lebih Hay seperti Timothy atau Bermuda. Jika arnab cukup kuat, umurnya akan panjang. Perut arnab agak sensitif bagi sesetengahnya dan ada juga.. masuk batu dengan kayu pun tak ada masalah.

  97. 124 WAWA
    October 18, 2010 at 10:29 pm

    Abah saya ada belikan saya 3 ekor anak arnab dua putih mata merah dan satu melacca look ada celak, comel. tapi saya tak biasa bela arnab, leh tak bagi jadual diet makannya dari mula lahir hingga besar dan cadangan utk dptkn rawatannya…..

  98. 125 atien
    October 22, 2010 at 10:44 am

    salam..
    ck tnye la..sejak bila anak arnab mula mkn sayur???
    sy ada 3 ekor ank arnb skang ni dia msih mnyusu..kalo ank arnb menyusu lbih dri 2 kali sehari bley kew??

    • 126 lazybunnys
      October 26, 2010 at 9:56 am

      kalau mengikut tip penjagaan yang Lb berikan. anak arnab hanya boleh diberi makan sayur2an hijau hanya selepas berumur 6 bulan. anak arnab yang berumur kurang dari 3 bulan seeloknya hanya diberikan susu dari ibunya. yup.. arnab hanya menyusukan anak 1-2 kali sehari di kehidupan semulajadi. jika ibu dan anak yang ditempatkan didalam satu sangkar terutama jika anak susah membuka mata, pemberian susu melebihan dari 2 kali tidak menjadi masalah.

  99. 127 az
    October 22, 2010 at 10:05 pm

    assalamualaikum

    saya baru beli seekor rabbit lion head umur sebulan.apa makanan yang sesuai untuk rabbit lingkungan umur ini?boleh ke saya bagi makan sayur-sayuran seperti carrot,daun sup ?

    t.kasih.

    • 128 lazybunnys
      October 26, 2010 at 9:59 am

      kalau mengikut tip penjagaan yang Lb berikan. anak arnab hanya boleh diberi makan sayur2an hijau hanya selepas berumur 6 bulan. anak arnab yang berumur kurang dari 3 bulan seeloknya hanya diberikan susu dari ibunya. Sudah menjadi kebiasaan kalau beli arnab semuda ini memang sayur lah jadi makananya. Sebaiknya berikan ALFALFA Hay untuk arnab semuda ini jika tidak mempunyai ibu.

    • November 23, 2010 at 12:39 am

      Masa anak² arnab saya berumur sebulan, saya bg Alfalfa Hay dan pellet jenama Show Rabbit Feed. Tapi kena careful dengan Show Rabbit Feed ni sbb kebanyakan rabbit susah nak beralih ke pellet lain lepas makan pellet ni.

  100. 130 ain
    April 21, 2012 at 9:47 pm

    salam..
    sya bru je dpt baby bunny..skrng ni umur dia dah 2minggu..sya dah asing ayah dia dgn ank dia..tap kesian plak tengok ayah dia sorang2..so sya nak tnya la,bla bley campur balik ayah dgn ank n mak dia?pastu,bla dah campor 2 ayah dia akan marah tak kat anak dia atau mak dia akan marah kat ayah dia?
    harap2 bley bagi jwpn asap..
    terima kasih… :)

  101. 131 eva ernelya
    April 23, 2012 at 12:37 pm

    nk tny..knp arnb sy kncing dy bwne ckelat glap ye?.bkn baseny kncing arnb tu bwne kning k?..tlg bntu sy.

  102. 132 FAZIL
    April 27, 2012 at 2:56 pm

    MACAM MANA NAK BEZA KAN ARNAB BETINA DAN PEREMPUAN??

  103. 133 M&Z gurdian
    April 30, 2012 at 12:17 pm

    hai LB sy ad 2 ekor arnab umo 3bulan,seko jantan seko betina,sy ltakkn mrka dlm 1 sangkar xpe ke? lg 1 sy kerapkali memberi sayur kangkung(yg dikeringkn) sebgai diet mlm mreka,ianya gangu sistem p’hdaman arnab x?

  104. 134 M&Z gurdian
    April 30, 2012 at 12:50 pm

    HAI LB sy ad 2ekor arnab 3 bulan,seko jantan seko betina,prnah beberapa kali sye tgok dowg mating n yg btina nye mnunjukkan tanda2 pregnant spt garang je ble sy usap die lg 1 sjak umo dowg 2setengah bulan sy bg sayur kangkung,xpe ke?

  105. 135 farhah
    May 1, 2012 at 4:43 pm

    hye.. sy ada bela 2 ekor arnab .. tp x tau jenis ape sebab beli arnab ni pun mengejut(adik y nak).. masuk bulan 5 ni,cukup 10 bulan kitorang bela.. soalannya,elok ke letak cage arnab kt belakang rumah yang mcm kebun tuh?

  106. 136 Jess
    May 3, 2012 at 8:44 pm

    salam =)

    sy ada dua ekor arnab jenis lion head .. masalahnya , adakah kencing arnab berwarna merah+orange? sy rasa pelik , sbb ia kelihatan seperti darah .. apakah sebabnya? sy agak risau dngan keadaan arnab sy itu ..

  107. 137 nurul
    May 4, 2012 at 8:02 pm

    cm ne cara nk pegang arnab?? x reti la,,,first time jge,,

  108. May 5, 2012 at 11:52 am

    salam,saya ade arnab baru je beranak 2 hari lepas…keluar 9 ekor tapi skrg tggl 2 ekor je..arnab tu mcm x kesah anak ye x mnyusu, kena pksa bru bleh…ade x cara nk ajar mak arnab ni jaga anak ye dgn baik? helpp

  109. 139 aesha
    May 6, 2012 at 11:13 am

    x mengapakah saya memandikan arnab saya

  110. 140 arief
    May 14, 2012 at 4:58 pm

    salam..saya nk tnye skit..saya ada seekor arnab.dan saya hnya memberi arnab saya mkn pellet je sbb org kedai tu ckp jgan bg mkn sayur..jd dh 2 hari dia asyik mkn pellet..adkah ini bgus ntuk arnab sya dn bleh mnyebabkn kematian ke??

  111. 141 amoylee
    May 18, 2012 at 3:43 pm

    i baru nk bela rabbit anggora..mcm mne eaa ngn cage?lntai o watsoever..confused..

  112. 142 nurul
    May 19, 2012 at 1:14 am

    hai,,saya nk bertanya,,,bulu arnab seng gugur kew??knp ye?? arnab perlu ke dimandikn,,ade yg kata kne mndikn,,,hurmm sy pening la,,cm ne nk tawu arnab sihat ke x??

  113. 143 cherry
    July 11, 2012 at 12:23 am

    hello lb..saya ada sepasang arnab..tapi yg 1 ekor ni ada sakit fungus kat cuping telinga dan tepi mata..saya dah cuba berbagai krim yg saya beli kat pet shop..tapi tk mujarab..kesian saya tengok dia asyik gosok gosok je kat tempat tu..adakah dia akan berjangkit dgn yg lagi 1?ada apa2 cadangan yg blh saya buat..

  114. 144 siti
    July 16, 2012 at 10:37 pm

    hai..sy ade sepasang arnab yang berumur 4bln lebih dah. sy letak dlm 1cage. suatu pagi sy tgok arnab jantan ni menggigit arnab betina ni smpai arnab betina ni menjerit kuat. ape sebabnye ye? mengawan ke? tlg ye sbb sy first time bela arnab ni…tak tahu nk rujuk kt siapa..

  115. July 27, 2012 at 4:40 pm

    hi…saya ada bela arnab 2ekor 1 jntan n 1 betina..tpi yg betina 2 bulu dia sllu sgt ggur byk…n yg jantan pula msa saya bli 2 mcm sakit j saya tgk…sekarang nie badan yg jantan 2 dah luka saya pun x tau knp..dah 2 pula mereka suka sgt ggit bulu..tlong saya…mcm mn sya nak buat..sya sedih sangat tgk arnab saya mcm 2

  116. 146 rozidi
    July 28, 2012 at 9:10 am

    saya ada membeli seekor lionhead jantan (umur lebih kurang 3 bulan) utk dijadikan kawan kepada lionhead betina saya… si jantan ni suka membuang najis dlm bekas makanan (palet)… si betina dh kurang makan palet, apa patut saya buat pd si jantan ni, terima kasih

  117. 147 rozita
    August 1, 2012 at 10:04 pm

    Salam… i nak tanya i baru beli rabbit jenis angora mix local. Rabbit saya baru 2 bulan. tapi sekarang masaalahnya kenapa sebahagian kaki n tangan bulunya gugur n blh mampak kulit. dan juga mcm ada kelemomur di bahagian badan n telinganya. tlg saya sangat risau ttg rabbit saya. sekian terima kasih.

  118. 148 sha
    August 5, 2012 at 12:39 am

    hi,
    nak tanya..saya tak faham tentang cara memotong kuku yang dimaksudkan dalam video tu pada part “right timing dengan wrong timing”..

    terima kasih.. =)

  119. 149 Noor Azlan
    August 13, 2012 at 10:09 am

    mohon share ye tuan.. ;)

  120. August 20, 2012 at 11:53 pm

    salam LB…arnab saya bru jer melahirkan anak dari semalam lagi tp semuanya mati cause mamanya x pndai jaga anak…..habis anaknya mati dipijak and dihimpitnya…camna nie? ini 1st time my rabbit lahirkan anak…. hanya seekor jer selamat….

  121. 151 hanimhanum
    September 7, 2012 at 8:02 pm

    help…..!!! hari tu, adik sy 1st time potong kuku arnab…. mungkin agak terlalu dlm dy potong sampai berlaku pendarahan kat kaki arnab tu… sampai hari ni arnab kami x bole berjalan… ape dah jadi kat arnab kami?? arnab kami dah x bole jalan sampai bila2 ke???? atau pon kaki dy patah??

  122. 152 Ravi
    September 7, 2012 at 8:27 pm

    Arnab saya patah tulang spine dan tidak dapat berjalan. ia tidak makan atau minum dgn baik seperti dulu. berat badannya semakin turun. adakah ni tanda arnab saya kurang selera utk makan?
    apakah makanan paling baik ketika ni?

  123. 153 farha1128
    December 8, 2012 at 2:46 pm

    HAI……SAYA BARU BELI ARNAB JENIS LION HEAD..SAYA BELI 2 EKOR DAN BARU2 NIE SALAH SATU DARIPADA ARNAB SAYA MATI….SAYA XTAU SEBAB ARNAB TU MATI COZ SAYA CUMA KASI MAKANAN UNTUK ARNAB SEPERTI CARROT DAN AIR MINERAL &SUSU HAIWAN SAHAJA…ARNAB SAYA MASIH KECIL SEBAB TU SAYA KASI CARROT SAHAJA KERANA ARNAB TU XNAK MAKAN PELLET YG SAYA BELI…BOLEH X TERANGKAN SAYA SERBA SEDIKIT MENGENAI PENJAGAAN NYE DENGAN LEBIH RINGKAS??LAGI SATU ADAKAH SESUAI KALAU SAYA BAGI ARNAB SAYA SUSU HAIWAN DAN ADAKAH HALI INI MENYEBABKAN ARNAB SAYA MATI??

  124. 154 moon
    January 21, 2013 at 9:03 pm

    Salam
    Sy de bela 2 eko arnab..msih kcil mybe dlm 4 or 5 mnth… Sy msih blum fhm dgn pmkanan arnab ni mklum la arnab tu pn org yg kasi hehe..sy de bli hay alfafa but dye dlm bntuk pellet..tp pas arnab mkn hay tu dye kncing color kning…adakah hay ni bgus utk arnab? Kncing kning tu prob ke x?

  125. February 7, 2013 at 1:27 pm

    kalau time tengahari, cuaca panas, boleh tak spray air kat arnab? i mean, spray. bukan splash, jirus, simbah. no no :) macam spray baju tu. agak agak ada side effect tak?

  126. 156 azam
    February 12, 2013 at 5:10 pm

    halo sy ada sekor arnab arbok cam mane nak perlihara dia

  127. 157 farrahani
    February 21, 2013 at 1:32 pm

    arnab sye ne bla sye nk potng kukunya, dia rsa takut..tula sbbnya susah utk sye mmotng kuku nya..
    bgaimnakah cranya tuk mmotong kukunya?
    dan sye hairan sbb arnab sye sllu bersin,knpa tu? adakah arnab sye sakit?

  128. 158 sri
    March 9, 2013 at 6:18 pm

    hai saya baru bela arnab sebulan yg lepas.. 2ekor jantan n 1 betina.. xpeke ke campur sume dalam 1 cage..?? dan saya berikn vitamin yg d campur dlm air setiap hari.. saya perasan sometimes arnab2 ni kurang makn pellet.. ape puncanya..??

  129. 159 ABu Bakar Atan
    March 10, 2013 at 6:00 pm

    bgaimana cara melatih arnab supaya berak dan kencing setempat?

  130. 160 zack
    March 21, 2013 at 8:57 pm

    sapa- sana nak arnab free sy bole bg. x larat nk jaga dah.. huhuhuhu

  131. March 22, 2013 at 12:06 pm

    Assalamualaikum,sye ade lah 4 ekor ank arnab tapi sye tngk mak dia mcm tak suka susukan ank dia npe ehh????hbis 2 nk buat mcm mne???

  132. 162 sweet girl94
    June 4, 2013 at 12:14 am

    Arnab saya dh x mkn carrot.myngkin dh muak..xpe ke bg kacang panjang?kdg2 sy bg lobak hijau..sy nk gemukkan arnab..nk bg mkn ape?arnab sy kuruS keding

  133. July 3, 2013 at 4:48 pm

    salam…bolehkah kite meletakkan rabit jantan n betina iaitu sepasang duk dlm 1 sangkar….??

  134. August 18, 2013 at 1:02 am

    Saya ada 3 ekor arnab 2 ekor jantan dan seekor betina seekor daripa arnab jantan adalah baka teddybear (umurnya lebih 1 bulan dari arnab yang lain)mereka diletakkan dalam satu sangkar dan tidak diasingkan, dan baru2 ini arnab jantan dua ekor tu bergaduh bagaimanakah hendak selesaikan masaalah ini

  135. September 5, 2013 at 5:33 pm

    A good way to get exercise for your dog is to go on a run
    together. Your dog will love you for taking him or her outside, and at the
    same time you will be getting fit. Once your dog is done the run with you, he or she
    will be more likely to relax at home.

  136. 167 syah
    September 6, 2013 at 12:56 am

    saya baru bela arnab jenis anggora ..saya dpt dari kwn..masalahnya arnab ni tak boleh minum air paip atau pun air yang di masak…kalau bg juga arnab akan cirit….so saya bg air meneral atau pun air tapis…lazzybunny ada tip lain tak?…..

  137. 168 nurul adibah
    September 6, 2013 at 2:44 pm

    saya baru beli anak arnab lion head . masa kat kedai tuu bulu kaki arnab tuu kotor sgtt2 . saya dah banyak kali cuci tapi takbolehhh . kalau saya gunting bulu yg kotor , boleh tumbuh balik tak ?

  138. 170 mastika arsad
    September 30, 2013 at 1:52 pm

    arnab saya baru berumur 5 hari….boleh tak kalau saya bagi susu dumex kat baby arnab?

    • 171 lazybunnys
      October 18, 2013 at 1:08 pm

      So far hanya susu kambing yg sesuai.. untuk arnab. Dan arnab berusia 5 hari tampa ibu besar kemungkinan untuk survive adalah tipis

  139. 172 feza
    September 30, 2013 at 11:05 pm

    salam LB..sy bru dlm dunia arnab ne ..kat mna nk beli HAY online ? huhu

  140. 173 afrina
    October 13, 2013 at 2:48 pm

    rabbit saya baru sahaja lahirkan 4 ekor anak…tp sy tk tahu cara terbaik untuk jg anak rabbit yg baru lahir…ibu rabbit endah tk endah ngan anak dia…bila sy cuba susukan anak rabbit, seolah2 ibu rabbit tu tkde susu….ada ke cara lain untuk sy beri susu secukupnya pada anak rabbit?

    • 174 lazybunnys
      October 18, 2013 at 1:18 pm

      Rabbit susu kan anak bila dipastikan suasana selamat.. biasanya malam hari. Dan rabbit susukan anak hanya sekali sehari.. naluri rabbit semulajadinya yg keluar mencari makan di siang hari.dan balik ke sarang malam sahaja apabila keadaan dirasakan selamat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




December 2014
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Top Posts

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 58 other followers

%d bloggers like this: