15
May
09

Nama Untuk Arnab

Ada topik menarik yang Lb bualkan dengan sahabat LB. mengenai nama atau gelaran yang diberikan kepada arnab oleh tuan/puan punya arnab. Kadang kadang nama yang diberikan cukup menarik dan ada juga yang lucu. Yang biasa Lb dengar orang panggil rabbit mereka BunBun atau BitBit. Dan nama yang cukup familiar dengan arnab adalah koko, fluffy, putih, snowy dan macam macam lagi.

Bagaimana anda memilih nama arnab anda adakah berpandukan fizikal , watak, makna atau hantam sajalah. Lb hanya boleh nasihatkan satu, pastikan nama yang diberikan senang disebut orang dan juga anda sendiri. Tak lupa juga nama yang mudah diingat dan juga mudah dipanggil.

Ada bermacam macam ragam memberi nama kepada arnab, dan nama nama tersebut memberi makna yang mendalam kepada arnab tersebut . Ada berbagai bagai jenis mana yang boleh anda jadikan panduan jika anda mempunyai 9 adik beradik arnab dalam satu kelahiran. Antara panduan yang biasa yang diguna.. nama nama ini diambil daripada;

  1. Nama Bunga- Daisy, Rossy, Button,
  2. Zodiac – Pisces, Virgo, Leo
  3. Warna – Whity, Blacky, Pinky
  4. Buah Buahan – Lemon, Blueberry,Corn
  5. Coklat- Eclipse, Truffle,
  6. Filem star – Bruce, Cruise, Nicole

dan banyak lagi…

Jadi boleh kongsi tak dengan LB, macamana arnab anda boleh mendapat nama.. Darma… ceritalah macamana Brownies boleh dapat nama… suka coklat kek ke???


15 Responses to “Nama Untuk Arnab”


  1. 1 darma
    May 15, 2009 at 10:04 pm

    hehe.. Darma x bg name Brownie actually.. Sedara Darma yg the earlier he the one yg jaga brownie 1st.. They all x taw actually Brownie Is in Chestnut color.. They nampak brown aje straight call brownie… mcm BB kita panggil color dia Blue but to other people they call her Kelabu hahhaahahha…. Itu lah kish brownie.. and sampai skrng we all call him Brownie.. Jerit aje “BROWNIE” terlompat2 tersungkur2 dia datang ehhehehehe lantai licin LOL!…

  2. May 16, 2009 at 12:10 am

    Nama2 my bunn dan sebab musabab nama itu di pilih :

    Dino Domino aka Daddy Dino – sbb dekat2 nama Nino
    Dinky – sbb masa kecik dia genit sangat. Sejak beranak dia la yang paling kus-semangat!
    Mocha – sbb ada brown patch
    Mickybell – asalnya Milkybell tapi tergeliat nak sebut

    Yang lain2 tu bgi nama ikut sedap lidah :

    Achilles n Alfie
    Lara, Lolly n Luna

    Shiro – putih dalam bahasa jepun. Maybe kena tuko cikuning sbb dah tak putih skang nh :P

  3. May 16, 2009 at 1:08 am

    Some thing that is simple and nice for me will do…

  4. 4 3bit
    May 17, 2009 at 4:42 pm

    3bit pun nak bagitau gak nama2 rabbit 3 bit..semua ada 3.
    1. Chiki-nama boy (dia ni baik sangat masa kecik)..so sweet. Boleh dipegang..so gentle.
    2. Cumi-nama girl (nakal dan degil…chiki pun malas nak layan dia)..sian chiki dapat girlfriend cam Cumi..
    3. Chiko..nama boy (so funny dengan bulu dia yang tebal sampai mata pun dah tak nampak) Lagi satu sebab ada putih dan hitam..

    Chiki dan cumi ni nama wajib utk semua pet I..termasuk kura-kura dulu pun nama ni jugak..tapi dah hilang…anak bagi lepas entah hilang kat mana…

  5. 5 3bit
    May 17, 2009 at 5:10 pm

    LB, nak tanya sikit…
    Skrg rabbit 3bit dah 4 bulan lebih.. nape sampai skrg takde tanda2 nak ade baby.. betul ke kata orang tak semestinye letak sepasang akan mengawan…

    Thanks…

  6. 6 furfurries
    May 17, 2009 at 11:50 pm

    1) Tridus is a combination of one of TJ’s game character’s name and his weapon –
    Tidus + Trident = Tridus.
    2) Since the lovely doe we’re getting is Tridus’s sister so we wanted to name her something that begins with ‘T’. Tinga is the name of a girl who was genetically enhanced in a movie and it sounded cute.
    3) Yuffie is also one of TJ’s game character’s name who’s a cute rogue and very cheeky matching the chinchilla’s behaviour.
    4) Whiskey is the name of a liquor. Originally we wanted to call him Whiskers but subconciously the’kers’ become ‘keys’ pulak. plus… it rhymes with Yuffie.. so he’s Whiskers ever since.

    I guess I named all my furries according to games and movies. As long as it’s nice to call :D

  7. 7 laqyooi
    May 18, 2009 at 1:06 pm

    Sampai sekarang semua arnab i tak dak nama. The reason is i dont talk to them. I just main2, gosok2 and belai2. Rasanya we communicate through body lang atau emotion jer. I feel kinda wierd talking to animal. It has to do with my macho thing kot… ha ha ha

  8. 8 sarah
    May 18, 2009 at 1:56 pm

    topik mnarik la kak LB..hehehe..nama sume kiut n thomey..saya lak namakan arnab saya sempena movie alvin n the chipmunks..this is b’coz mula2 pak cik saya nk kasi seekor, alih2 dia kasi skali 3 2 jantan..trus sya n da same time my little sis dpt idea yg sama..dptla nama alvin. simon n theodore..tp yg funny bout their name is sume memnuhi karektor..wlaupn pd asalnya kami mnamakan secara rawak..theodore mmg plg kuat mkn n plg manja..hehe..mmg ikut karektor..kalu nk cter psl nama nnti kak Lb juling mata baca pjg sgt..hehhe..

  9. June 21, 2009 at 11:57 am

    hi, baru je jumpa blog ni bila search pasal rabbit. best lah ada banyak guide. actually baru je bela seekor rabbit, baru seminggu :D beli kat pet shop biasa je, rasanya local breed je. but it has amazing personality! sangat pandai. after a week pon dah toilet-trained, even bila panggil nama pun pandai dah datang. i named it jojo. tapi tak tau la betina ke jantan. it’s a house bunny, lepas dalam rumah je.

    kat sini ada gambar my rabbit

    http://alinsays.blogspot.com/2009/06/jojo-my-pet-rabbit.html

    hope semua dekat sini boleh beri tunjuk ajar, sebab ni 1st time bela rabbit :)

  10. October 23, 2009 at 4:22 pm

    hi.. terjumpa this blog time belek2 cari.com.

    my 1st bunny named COCO – terjumpa depan rumah, dah tanya merata tak de org ngaku hakmilik. been with us more than a year.

    then in June 09, bought his partner all white girl named CRUNCH, kira nama matching laa COCO & CRUNCH. tak sampai 2 wks, crunch gave birth to 5 adorable babies – coco naik pangkat jadi pak tiri. ingatkan all 5 ni boys, so bagi nama as ALVIN (now ALVINA), THEODORE (now THEODORENA), DUO (cereal name), SIMON (now SIMONE) & MICHAEL (tribute to Michael Jackson, now tukar jadik MICHELLE), rupa2nya all 5 are girls..

    pastu in Aug 09, crunch gv birth to 4 babies.. 2 died during balik raya.. kali ni bg nama singers plaks – LENKA & MILEY, all girls too.

    tadi (23 Oct), crunch gv birth lagi to 6 babies.. dushhh.. bnyk nyer.. dunno nak bagi nama apa dah..

  11. 11 black
    February 6, 2010 at 3:46 am

    korang bg nama pelek2 lorh, ada gk yg sdap d dgr, cm crunch, dino, len 2 pelek sgt, ciki larh n so on…..g larh nama yg sesuai ngan bnatang..amik nama ORANG kn kurg sesuai.. cm arnab2 aku abit, itam, gebab, celak, boy, kpak, besau n mcm2 lagi….

  12. August 10, 2010 at 12:29 pm

    tgh dok pikir ni nama apa nak bg..baru umur 2 hari je

  13. 13 muhammad fais
    September 22, 2010 at 12:55 pm

    selamat datang ke smk ampang pecah bersari kuala kubu bharu…..

  14. 15 muhammad fais
    September 22, 2010 at 12:56 pm

    hahaha………………….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


May 2009
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Top Posts

Award Receive From Lb Friends

Friendly Award Photobucket Photobucket

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 57 other followers

%d bloggers like this: